Karbonatlar veya magnezyum trisilikat içeren antiasitler yani mide asidini gideren ilaçlar, kahve, süt, yumurta veya bikarbonat, karbonat, oksalat veya fosfat içeren gıda veya ilaçlar ile tannik asit içerdiğinden dolayı çay ve diyetsel lif içeren yiyecekler demir ile birlikte çözünmeyen kompleksler oluşturacağından emilimi azalabilir.
Ayrıca tetrasiklinler, bifosfonat grubu ilaçlar, kinolon grubu antibiyotikler penisilamin, tiroksin, metildopa, levodopa, karbidopa, alfa metildopa gibi ilaçların da emilimi demir tarafından etkilenir. Demir takviyesini bu gıda veya ilaçlardan bir saat önce veya iki saat sonra alınması önerilir.
E vitamini demir yetersizliği anemisi olan hastalarda faydalı cevabın gecikmesine neden olabilir. Yüksek dozlarda demir, vücudun E vitamini gereksinimini artırabilir, her iki ilacı da birlikte kullanan hastaların iyi bir takibi gerekir. 200 mg’ın üzerinde C vitaminin eş zamanlı uygulaması demir emilimini artırır. Kloramfenikol adlı antibiyotik demir tedavisine yanıtı geciktirebilir. Yüksek dozda demir çinko emilimini de azaltabilir.