Kanda Enfeksiyon Nedir? Kan Zehirlenmesi (Sepsis) Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Enfeksiyon kan yoluyla yayıldığında sepsis denir. Bu fenomen, septik şok gibi ciddi komplikasyonların nedeni olabilir. Tüm bakterilerin bir organizmayı enfekte etmek için bir ağ geçidine ihtiyacı vardır. Enfeksiyon genellikle lokalize ve birinci bölge ile sınırlı kalırsa bakteriler bazen kana geçebilir. Kan dolaşımıyla vücutta taşınabilir. Buna sepsis (veya bakteremi) denir. Ciddi enfeksiyonların% 15 ila 25'inde görülür ve septik şok gibi ciddi sonuçları olabilir.
Kanda Enfeksiyon Nedir?
Sepsis, vücutta ilk enfeksiyon kaynağından kan dolaşımı yoluyla yayılan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon bakteriyel bir kökene sahip olabilir (çoğu zaman durum budur), ancak bir virüs veya parazitten de kaynaklanabilir. Sonuçta, herhangi bir tedavi edilmemiş veya kötü tedavi edilmiş enfeksiyon (menenjit, bronşit, apandisit, vb.) veya yara (ameliyat sonrası, lomber ponksiyon vb.) dejenere olabilir.
Nitekim tedavi olmadığında enfeksiyonun mikropları düzenli olarak kanın içine dökülmeye devam edecek ve bu enfeksiyon genelleşecek ve ciddi organ hasarına neden olacaktır.
Kan Zehirlenmesi (Sepsis) Belirtileri Nelerdir?
Bir sepsis asemptomatik kalabilir. Sepsis semptomları ilk başta değişken ve seyrektir. Daha sonra, en sık karşılaşılan tipik bir enfeksiyondur:
- l Yüksek ateş ve titreme,
- l Ciddi yorgunluk,
- l Taşikardi ve kan basıncında düşüş ( hipotansiyon )
- l Nefes almada güçlük (nefes darlığı veya taşipne).
En kısa sürede kontrol edilmeden bırakılırsa, enfeksiyon organlara yayılabilir ve atardamarlara, deriye, böbreklere, akciğerlere, kalbe, karaciğere ve hatta beyine ciddi zararlar verebilir. Bazı septisemilerin herhangi bir semptoma neden olmadığını unutmayın; bu durumda genellikle kendiliğinden iyileşirler, bağışıklık sistemi onları bastırmayı başarmıştır. Şiddetli sepsis zaman organlarını başarısızlık böyle gösteri işaretleri oluşur.
Kan Zehirlenmesinin Tedavisi Nedir?
Bazı durumlarda sepsis, enfeksiyonu diğer organlara yayabilir. Septik şokun neden olduğu kan dolaşımı sorunlarından kaynaklanan oksijen eksikliği, artık uygun şekilde sulanmadıkları için bazı organlarda ağrıya neden olabilir.
Görüntüleme testleri göğüs röntgeni ve akciğer, kalp ultrasonu, karın ultrasonu ile teşhis edilir. Sepsis durumunda, tedavi ne kadar hızlı olursa, iyileşme şansı o kadar artar. Başlangıçta ve enfeksiyonun kökeninin doğrulanmasını beklerken, çok sayıda bakteri suşuna karşı etkili olan geniş spektrumlu bir antibiyotik tedavisi bu nedenle uygulanır.
Doktorlar bulaşıcı odaktan birkaç saat veya birkaç gün sonra onay aldıklarında tedaviyi uyarlayabilirler. Daha sonra enfeksiyondan sorumlu bakterilere karşı daha etkili olan bir antibiyotik seçerler.
Kan Zehirlenmesinde Risk Faktörleri Nedir?
Septisemi için çeşitli risk faktörleri bulunabilir. Dikkate alınması gereken en önemli hususlar şunlardır.
Küçük çocuklar ve yaşlılar, AIDS'li veya bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişiler gibi diğerlerinden daha fazla risk altındadır.
- l Bir enfeksiyonun varlığı,
- l Alkolizm veya uyuşturucu bağımlılığı,
- l Bir karaciğer sirozu,
- l Diyabet.
Sepsisin önlenmesi, her şeyden önce, yaraların enfekte olmasına izin vermekten kaçınmayı içerir.
Kan Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?
Menenjit veya grip, aşılama gibi belirli bulaşıcı patolojilere karşı korunmak da gereklidir. Genel olarak, bir bebekte ateş ortalıkta bırakılmamalıdır, bu göz ardı edilmemesi gereken bir semptomdur. Ayrıca ellerinizi düzenli olarak sabunla yıkamak (veya aksi takdirde hidroalkolik jel kullanmak), riskli yiyecekleri düzgün pişirmek, sebzeleri iyice temizlemek ve su tüketmek gibi temel hijyen kurallarına uymanız yeterlidir.
Sepsis, özel bir serviste acil tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Antibiyotik tedavisine mümkün olan en kısa sürede (septisemi bakteriyel kökenli olduğu sürece), gerekirse intravenöz yoldan başlanacaktır. Aynı zamanda, hayati organların rahatsızlıklarını tedavi etmek için her şey yapılır.
Diğer tüm organ hasarları gerektiği gibi ve gerektiğinde tedavi edilir. Enfeksiyonun ilk odağı bulunursa, yerel olarak müdahale etmek gerekebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler