hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalpte fazla çarpıntı varsa dikkat!

    Kalpte fazla çarpıntı varsa dikkat
    expand

    Kalbinizin düzensiz atışları daha büyük sorunların habercisi olabilir. İzmir Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Saygı, kalp ve ritim bozuklukları konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Saygı "Kişinin herhangi bir heyecan yaşamadan çarpıntı hissetmesi bir kalp ritim bozukluğunun belirtisi olabilir” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Serkan Saygı, "Kalp kasını yoran, kasın işlevini bozan, kalbi zayıflatan bu rahatsızlığa genel olarak koroner kalp hastalığı, patolojik kalp kapakları veya kalp yetersizliği sebep olur. Hipertansiyon ve doğumsal sorunlar ritim düzensizliklerine neden olan diğer sebeplerdir. Çarpıntı yakınmasıyla hastaneye başvuran hastaları en sık ifade ettikleri şikayetlerden biridir.

    Normal şartlarda sağlıklı bireyler yoğun efor yapmadıkları veya duygusal stres yaşamadıkları durumlarda kalp atışlarını hissetmez. Kalbimiz normal şartlarda belirli bir düzen içerisinde atar. Kalp hızımız dakikada ortalama 60-100 arasındadır. Uyku veya dinlenme halinde iken kalp hızı dakikada 60’ın altına inebilir. Kişi efor yaptığında, bir heyecan yaşadığında kalp atışları hızlanabilir, şiddetlenebilir ve genelde kişiler tarafından hissedilebilir. Ancak kişinin herhangi bir heyecan yaşamadan çarpıntı hissetmesi bir kalp ritim bozukluğunun belirtisi olabilir” diye konuştu.

    Ana oğulun kansere karşı mücadelesi

    Yakarak tedavi

    Ritim bozukluklarının önemli bir kısmının başarılı şekilde tedavi edilebildiğini ifade eden Anabilim Dalı Başkanı Serkan Saygı, “Bazı ritim problemleri ilaç tedavisi ile iyileşebilirken, bazılarının tedavisinde yakma/dondurma olarak bilinen ablasyon işlemi uygulanıyor. Halk arasında yakma tedavisi olarak bilinen ablasyon tedavisi günümüzde birçok ritim bozukluğunun ilaçsız tedavisini mümkün kılmaktadır. Absalyon tedavisinin başarı şansı yüzde 60 ile yüzde 95 arasında değişmektedir. Tüm bu başarı oranları ilaç tedavisi ile karşılaştırılmayacak kadar yüksektir. İşlemin esası kalp içerisindeki ritim bozukluğu yapan dokunun tespit edilerek kontrollü bir şekilde harap edilmesine dayanır. Ablasyon öncesi tanı amacıyla taşikardi tipi, kalbin neresinden kaynaklandığı, mekanizması ve ölümcül olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Ablasyon ile hastaların önemli bir kısmında bozulmuş olan kalp düzeni düzelir” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalpte fazla çarpıntı varsa dikkat

    Doğru tanı önemli

    Doç. Dr. Serkan Saygı, şöyle devam etti:

    "Kalp ritminde düzensizleşme ve hızlanmaları kısaca taşikardiler olarak tanımlayabiliriz. Genelde ölümcül sonuçlar doğurabilecek ritim bozuklukları; koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı veya kalp krizi geçirmiş hastalarda daha sık görülür. Ancak tamamen sağlıklı görünen genç hastalarda da ciddi taşikardiler görülebilmektedir. Taşikardilerde önemli nokta tanının doğru konulabilmesidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow