hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp ve damar hastalıkları çocukluktan başlıyor

    Kalp ve damar hastalıkları çocukluktan başlıyor
    expand
    KAYNAKAA

    Cleveland Clinic Kalp Damar Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Tuzcu, "Kalp krizi dünden bugüne ortaya çıkmaz.Çocukluktan başlayan hastalık giderek ilerliyor ve günün birinde bir tetiklemeyle oluşan pıhtı, kalp krizine neden oluyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT) ile uluslararası hastaneler grubu Cleveland Clinic tarafından Conrad Otel'de düzenlenen "İyi ve Sağlıklı Yaşam,Temel İlkeler, Pratik Öneriler" konulu etkinlikte konuşan Prof. Dr. Murat Tuzcu, kalp ve damar hastalıklarının gelişiminden bahsetti.

    Kalp damarlarındaki sertleşme ve buna bağlı kriz vakalarının kişinin doğumundan başlayan ve gelişen bir süreç olduğunu kaydeden Prof. Tuzcu, "Kalp hastalıkları yetişkinlikten değil, çocukluktan başlayan bir hastalıktır. Kalp
    krizi dünden bugüne ortaya çıkmaz. Çocukluktan başlayan hastalık giderek ilerliyor ve günün birinde bir tetikle, oluşan pıhtı kalp krizine neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Kişinin damarlarına ilişkin yapının anne karnında belirmeye başladığını söyleyen Prof. Tuzcu, "Kişinin gelecekte kalp krizi geçirme riski daha anne karnında bile ortaya çıkıyor. Annenin hamilelikteki beslenmesi, sigara
    kullanması, stres durumu çocuğun gelecekte kalp krizine yakalanma riskini etkileyebiliyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp ve damar hastalıkları çocukluktan başlıyor

    Kalp krizini tetikleyen damar sertleşmesinde yaşam şartlarına değinen Prof. Tuzcu, "Yemeklerinizin çoğunu sebze ve meyve oluşturuyorsa etkilenme azalıyor. Yeme - içmenin yanı sıra hareketli olmak da sağlığı olumlu yönde etkiliyor. Hareketliliğiniz sadece kalp krizi olasılığını değil, kronik hastalıklara yakalanmanızı da engelliyor. Günde 15 dakikalık yürüyüş bile kalp krizi riskinizi azaltıyor. 30 ya da 60 dakika yürürseniz bu risk daha da azalıyor" ifadelerini kullandı.

     

    Sigara kullanmanın kalp krizini tetikleyen ana nedenlerden biri olduğunu dile getiren Prof. Tuzcu, damar sertliğini meydan getiren faktörlerin, sigara, obezite ve hareketsiz yaşam olduğunu söyledi. Stent ve bypass tedavisi görmüş hastaların kriz geçirme riskinin düşmediğini aktaran Tuzcu, "Bu tedaviler yapıldı diye kalp krizi riski azalmıyor. Sadece sorunlu olan o bölgedeki risk gideriliyor" dedi.

    Program, beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak ve Doktor Aylin Özdemir Lorens'in sağlıklı yaşam konusundaki sunumları ile son buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow