Kalp krizi sırasında hayatınızı kurtaracak 8 önlem
Kalp krizi belirtileri nedir ve ilk hissettiğiniz anda neler yapmanız gerekir? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cegerğun Polat, göğüste sıkışma hissi, yanma, hazımsızlık, nefes darlığı, solgunluk, terleme ve yorgunluğun kalp krizinin ilk belirtileri olarak göze çarptığını belirterek, kalp krizlerinin dörtte birinin herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabildiğini ve kalp krizine benzer şikayetlerin de ciddiye alınması gerektiğine işaret etti. Dr. Polat, kalp krizi belirtilerinin ortaya çıktığı anda alınması gereken 8 hayati önlemi sıraladı.
Haberin Devamı
/

Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Cegerğun Polat, kalp krizi belirtileri yaşandığı sırada alınması gereken 8 önlem hakkında bilgi verdi. Kalp krizini işaret eden ağrının, göğüste ağrı, yanma, sıkışma şeklinde başlayıp sol kola ve serçe parmağına doğru indiğini ve boyun bölgesine doğru yayıldığını belirten Polat, “Alında soğuk terler birikir. Bazen kalp krizi çok ani ve şiddetli bulgular ile başlar ve kolayca tanı konabilir. Ancak pek çok kişide olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar, ne olduğu anlaşıldığında ise hasta için geç kalınmış olabilir. Ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır fakat geçmez ve yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı da olabilir. Bazı kişilerde belirtiler çok gizli olabilir. Özelikle ileri yaşlı hastalar, diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymayabilir, sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri ile kalp krizi geçirebilir. Bazı hastalarda da mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir” dedi.
/

Kriz esnasında zamanın çok önemli olduğuna işaret eden Polat, en kısa zamanda mutlaka bir sağlık kuruluşuna ulaşılması gerektiğini söyledi. "Hasta, kendi başına hastaneye gitmeye ve kesinlikle yürümeye, merdiven çıkmaya devam etmemelidir. Çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbin, oksijen talebini daha da artırması demektir. Bu nedenle kriz durumu ortaya çıktığı anda bazı önlemler alınmalıdır" diyen Polat, yapılması gereken şu 8 önemli sıraladı:
Haberin Devamı
Ayakta durmayın
/

Kalp krizi belirtileri başladığı hissedildiği anda, mutlaka bulunduğunuz yere oturup dinlenin ve ayakta durmayın.
Yakanızı gevşetin
/

Üzerinizde gömlek ve kravat varsa, gömleğin yaka bölgesini ve kravatı gevşetin, ferahlamaya çalışın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Aspirin tableti çiğneyin
/

Yanınızda aspirin tableti varsa onu çiğneyin.
Yardım isteyin
/

Kriz yalnızken sizi yakalamışsa, telefonunuz varsa en yakınınızı arayın ya da ambulans yardımı isteyin.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Öksürmeye çalışın
/

Baş dönmesi ve bayılma gibi şikayetler oluşmuşsa kuvvetli bir şekilde öksürmeye çalışın. Bu, kalp atımını hızlanacaktır.
Müdahale ettirmeyin, ambulans isteyin
/

Yanınızda ilk yardım konusunda deneyimli biri varsa yardımcı olacaktır. Ancak eğer yanınızdaki kişi bu konuda herhangi bir eğitim almamışsa, size müdahale etmesine izin vermeyin ve ambulans çağırmasını söyleyin.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Pencere ve kapıları açın
/

Pencere ve kapıları açıp oksijen almayı sağlayın.
Aracınızı hemen durdurun
/

Krize araç içerisinde yakalandıysanız, hemen aracı kenara çekip yardım isteyin."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İkinci bir krizden korunma yolları
/

Polat, ikinci bir kalp krizi yaşamamak için de şu önerilerde bulundu: “Sigara, puro, pipo ve nargile gibi tütün kullanma alışkanlıklar terk edilmelidir. Kalp krizi geçiren bir kişinin tütüne devam etmesi, ikinci bir kriz riskini en az 2-3 kat arttırır."
/

"Daha hareketli olmaya özen gösterilmelidir. Düzenli egzersiz programları stres ve depresyonu azaltacağı, kiloyu, kolesterolü ve tansiyonu dengede tutmaya yardımcı olacaktır."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

"İlaçlar doktor kontrolünde ve düzenli olarak alınmalıdır. Oluşabilecek en küçük bir sorunda mutlaka doktorla iletişime geçilmelidir."
/

"Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Bu sayede kişi hem daha çabuk iyileşir, hem de kilosunu kontrol altında tutar ve kan kolesterol düzeyi ile tansiyonun yükselmesini önlemiş olur."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

"Ben nasılsa ilaç kullanıyorum, bana bir şey olmaz’ yanılgısına asla düşülmemelidir. Çünkü yaşam tarzı değişiklikleri, kalp sağlığı açısından en az ilaçlar kadar önemlidir.”