hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp krizi oranları kadınlarda neden yükseldi?

    Kalp krizi oranları kadınlarda neden yükseldi
    expand

    Tüm dünyada hastalıktan ölümlerin en sık nedeni kalp ve damar hastalıkları olarak gösteriliyor. Kalp ve damar hastalıklarından ölümler günümüzde kanser hastalıklarından bile daha sık görülüyor. Ayrıca yarattığı işgücü kaybı nedeniyle tüm ülkeler için ekonomik ve sosyal problemleri de beraberinde getiriyor. Genel olarak bakıldığında kalp ve damar hastalıkları erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor. Ancak son dönemde kalp krizine bağı ölümler kadınlarda da artış göstermiş durumda. Peki kalp krizi oranları kadınlarda neden yükseldi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp ve damar hastalıklarından ölümler günümüzde kanser hastalıklarından bile daha sık görülüyor. Ayrıca yarattığı işgücü kaybı nedeniyle tüm ülkeler için ekonomik ve sosyal problemleri de beraberinde getiriyor. Şüphesiz bu hastalığın ilk sırada olmasında insan ömrünün uzaması ve modern hayatın bizlere getirdiklerinin payı var; sağlıksız diyet, stres dolu günlük yaşam, tütün kullanımı ve hareketsiz sedanter yaşam tarzı modern hayatın olumsuz yanları arasında.

    Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, "Genel olarak bakıldığında kalp ve damar hastalıkları erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor." diyor. Çok kesin olmamakla beraber kadın/erkek oranı yaş gruplarına göre değişkenlik gösterse de genel olarak 1:2 veya 1:3 oranında erkeklerde daha sık kalp krizi ile karşılaşılıyor.

     

    70 yaş üstü insanlarda ise kadın/erkek oranı 1:1.5 gibi oranlara tekabül ediyor. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de östrojen hormonundan kaynaklandığı düşünülüyor. Östrojen hormonunun kalp ve damar hastalıkları üzerindeki koruyucu etkileri bazı bilimsel çalışmalarda ispatlanmış durumda. Ancak son yıllarda bilim insanları toplumdaki kadın popülasyonunda da bu hastalıkların sıklığının arttığını gösteren araştırma sonuçlarından bahsediyor. Modern hayatın bizlere sunduğu olumsuz koşullar bunun en büyük nedenleri arasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kötü beslenme alışkanlıklarının neden olduğu şişmanlama, özellikle diyabet ve kanda yağlanma gibi durumları ortaya çıkarıyor. Yine hareketsiz yaşam şişmanlık ile birlikte yüksek tansiyonu da tetikliyor. Özellikle tütün kullanma alışkanlığının da kadın popülasyonunda artış gösterdiği tespit edilmiş durumda. Buna bağlı olarak kalp krizi geçirme sıklığı kadınlarda da maalesef artış gösteriyor. Üstelik bu hastalık grubu erkeklere göre kadınlarda çok daha ağır ve ölümcül seyrediyor.

    Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, "Her ne kadar oransal olarak erkeklerde daha fazla olduğu düşünülsede kadınlarda hastalığın daha ağır seyretmesi oldukça düşündürücüdür. " diyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor: "Çünkü bu bizlere bozulmuş hormonal dengenin ve yıpranmış vücudun bir cevabı olduğunu düşündürmektedir. Hastalığın tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir. Özellikle 40 yaş üstü herkesin rutin tarama ve kontrollerini muhakkak yaptırması tavsiye edilir. Damarların tutulumu tedavi yönteminin seçiminde önemlidir. Tedavi ilaçla olabileceği gibi kimi zaman cerrahi de olabilir. Koroner bypass ameliyatları güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow