Kalp krizi belirtileri: Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız?
Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız? Kalp krizinin belirtileri nelerdir? Her göğüs ağrısı kalp kalp krizi midir? Kriz anında nasıl müdahale etmek gerekir?
Kalp krizinin ilk ortaya çıkış şekli ‘göğüs ağrısının oluşması kalp krizinin kendisidir’ olarak tanımlanıyor. Fakat bazı kişilerde hafif göğüs ağrıları ileride oluşabilecek kalp krizinin habercisi olabiliyor. Özellikle eforla gelen, yürüme veya merdiven çıkmakla göğüs de oluşan baskı ve yanma tarzındaki ağrılar, kalp krizi habercisi olabiliyor. Ancak çoğu kişide kalp krizi habersiz ortaya çıkıyor.
Kalp krizinin belirtileri nelerdir?
-Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi,
-Sol kola ve çeneye doğru yayılan ağrı,
-Hareket edince artan ağrı,
-Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme,
-Mide bulantısı,
-Nefes darlığı,
-Öksürük,
-Baş dönmesi,
-Bayılma,
-Kusma,
-Soğuk terleme,
-Çarpıntı,
-Aşırı halsizlik,
Bazı insanlarda bu belirtiler görülmeyebilir.
Her göğüs ağrısı kalp krizi değildir
Kalp krizinin en önemli belirtisi olan göğüs ağrısı, çok sayıda göğüs ağrısı tipine sahip. Bunların büyük oranı kalpten kaynaklanmayan göğüs ağrılarıdır. Kalbin damar tıkanıklığına bağlı olarak ağrı, genellikle göğsün ortasında yer alıyor. Ağrı, yanma veya baskı şeklinde sol kola, bazen de sağ kola yayılabilir. Ağrıya çoğu zaman mide bulantısı ve terleme eşlik eder.
Kalp krizine karşı genetik test
Kriz anında nasıl müdahale etmek gerekir?
Kalp krizi anında yapılması gereken tek şey, kişiyi bir an önce acil servise ulaştırmaktır. Çünkü kalp krizi kalbin durmasıyla sonuçlanabiliyor ve ölümlerin yarısı kalp krizi başladıktan sonraki ilk saat içinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de mümkün olan en kısa sürede kalp krizine müdahale edilecek düzeyde bir sağlık kuruluşuna başvurmak çok önemlidir.
Kriz esnasında hasta taksi veya arabadaysa gerekli müdahale yapılamaz ama ambulansta defibratörlerle müdahale edilebilir. Eğer kişi dilaltı hapı kullanıyorsa, bu ilaçtan bir ya da iki tane almak kalp krizine iyi gelebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SESSİZ KATİL! Uzman isimden böbrek kanseri uyarısı: ‘Riski azaltmak için…’
40 yaş altı felç geçiren erkeklerin sayısı artıyor! Nedeni ise...
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER