hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp kası iltihabı nedir, neden olur? Kalp kası iltihabı belirtileri neler? Kalp kası iltihabı (Miyokardit) ile ilgili bilgiler!

    Kalp kası iltihabı nedir, neden olur Kalp kası iltihabı belirtileri neler Kalp kası iltihabı (Miyokardit) ile ilgili bilgiler
    expand

    Kalp atışlarının hızlanması, çarpıntı, yorgunluk ve nefes darlığı belirtileriyle kendini gösteren kalp kası iltihabı veya diğer bir ifade ile Miyokardit son günlerde gündemde yer almaya devam ediyor. Kalp kası iltihabı virüs ve bakteri kökenli hastalıkların sonucunda görülebilir ama ancak açık seçik ve ciddi belirtiler verdiği zaman yapılan testlerle saptanır. Peki, miyokardit nedir? Miyokardit hastalığı (Kalp kası iltihabı) belirtileri neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen vakalar artınca Mis-C tablosu, yeniden gündem oldu. Kalp kası iltihabı olarak da bilinen miyokardit, virüs kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Covid-19'un da miyokardit hastalığa sebep olduğuna dair bulguların ortaya çıkmasının ardından hastalıkla ilgili detaylar merak ediliyor. Koronavirüsün kalbi tutan bir virüs olduğundan dolayı özellikle miyokardit (kalp kası iltihabı) başta olmak üzere, kardiyak sorunlar yaratıyor. Çarpıntı ve ateş şikayeti ile belirti veriyor.

    KALP KASI İLTİHABI (MİYOKARDİT )NEDİR?

    Halk arasında kalp kası olarak da bilinen miyokard, kalbin büyük bir bölümünü oluşturur. Bu kas, vücutta bulunan diğer çizgili kaslar gibi enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanabilir. Virüsler başta olmak üzere bakteri, mantar, otoimmün hastalıklar ve farmakolojik ajanlar, kalp kasının iltihaplanmasına neden olabilir. Tıpta miyokardit olarak tanımlanan bu durum çoğunlukla asemptomatik yani belirti vermeden seyretse de bazı vakalarda kalp yetmezliğine ya da ölüme neden olabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

     

    MİYOKARDİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Hafif miyokardit vakalarında hastalık, çoğunlukla belirtiye yol açmasa da şiddetli vakalarda bazı semptomlar görülebilir. Bu belirtiler hastalığın nedenine göre farklılık gösterse de çoğunlukla kişide göğüs ağrısı, normalden farklı şekilde kalp atımı, istirahat ya da aktivite sırasında solunum problemleri, ayak veya bacaklarda şişlik, (ödem) vücut ve eklem ağrıları, hâlsizlik, ateş, boğaz ağrısı, ishal gibi semptomların görülmesine yol açar. Tüm yaş gruplarında görülebilen hastalık özellikle çocuklarda, yüksek ateş, bayılma, cilt renginde değişiklik gibi semptomlara yol açabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow