Kalp cerrahisinde ameliyat izleri küçülüyor
Medipol Üniversitesi Hastanesi'nin yazılı açıklamasına göre, Türkiye'de "ilk" defa Medipol Üniversitesi Hastaneler Kompleksi'nde uygulanan bir yöntem ile çocuk kalp ameliyatları, açık kalp ameliyatına gerek kalmadan, 4 santimetrelik küçük bir kesi yardımıyla, kalp durdurulmadan gerçekleştiriliyor.
Medipol Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Türkoğlu, kesi boyutlarında yaşanan bu olumlu gelişmenin, hastaların yaş ilerledikçe büyüyen ve belirginleşen kesi izlerini yok etmek için tekrar ameliyat masasına yatmasını engellemekte çok önemli olduğunu belirtti.
Septal defekt (kalp deliği) ve olgularında kesi boyutlarının 12 santimetreden 4 santimetreye kadar indiğini ve göğüs kafesinin kısmen açıldığını açıklayan Türkoğlu, laparoskopiden farklı olarak, bu ameliyat yönteminin en büyük özelliğinin küçük cerrahi aletlerle ve minimal invaziv cerrahiyle içeriyi görerek hareket edilmesi olduğunun altını çizdi.
Türkoğlu, özellikle çocuk kalp ameliyatlarında ameliyat kesisinin küçük olmasının önem taşıdığını, böylece ameliyat izinin ileride bir sorun teşkil etmediğini kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Günümüzde klasik tedavi yöntemleri uygulanmaya devam ediyor. Bu tedavi yöntemleri bazen göğüs kafesinde yapışıklıklara, kanama ihtimaline ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara sebep olabiliyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi olarak 4 santimetrelik kesiğin bile küçültülmesi alanında çalışmalarımız hızla devam ediyor."
Türkoğlu, Türkiye'de "ilk" defa Eylül ayı içerisinde ameliyat ettikleri 4,5 yaşında bir erkek çocuğu vakasını örnek verirken, ameliyatı kalp durdurulmadan yaptıklarını ve çocuğu sağlığına kavuşmuş bir biçimde taburcu ettiklerini bildirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme