Kalitesiz uyku, geçmeyen yorgunluğa ve kiloya neden olabilir
Uyku problemleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Uzman Dr. Petek Karagöz, ortalama yaşam süresinin 3’te 1’inin uykuda geçtiğini anlatarak, "Sağlıklı bir hayat için vazgeçilmez öğelerden biridir. Kalitesiz uyku geçmeyen yorgunluğa, kiloya neden olabilir" dedi.
Uyku şikayetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Petek Karagöz, kalitesiz uykunun depresyon, baş ağrısı ve kiloya neden olabildiğini söyledi.
"Horlama, uykuda solunum durmasının en sık görülen belirtisidir" diyen Dr. Karagöz, şunları anlattı:
"Erkeklerin yüzde 50’si, kadınların yüzde 25’i ve çocukların yüzde 10’u horlama sorunu yaşamaktadır. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi ve ardından derin ve gürültülü bir sesle tekrar nefes almaya başlanması akla solunum durmasını getirmelidir. Bu sorunla yüz yüze gelenlerde gece boyu bu durum birçok kez yaşanır. Kalitesiz bir uyku sonucunda gün boyu süren yorgunluk ve gündüz aşırı uyku hali devam eder. Aşırı kilolar, boğaz, burun ve çene yapısındaki bozukluklar solunum yolunun daralmasına yol açar. Uyku sırasında tüm kaslar gibi solunum kaslarının gevşemesiyle dar olan solunum yolunun kapanması, solunum durması yani apneye sebep olur. Ayrıca gece göğüs ve ensede aşırı terleme, gece sık idrara gitme, idrar kaçırma, bazı erkeklerde cinsel sorunlar, depresyon, dikkat eksikliği, öğrenme problemleri, sabah baş ağrısı ve ağız kuruluğu ile uyanma, kilo verememe sorunları görülebilir. Uzun dönemde bu sorunu yaşayan kişilerde yüksek tansiyon, kalp krizi ve beyin damar tıkanıkları nedeniyle gelişen felçlere yol açmaktadır."
Uyku kalitesini arttırmanın ilk adımı uyku testi
Dr. Karagöz, uykuda solunum durması sorunu yaşayan hastalara uyku bozuklukları merkezinde Polisomnografi (PSG) tetkiki yapıldığını belirtti. Dr. Karagöz, "Bu tetkikle, gece uykusu sırasında hastanın vücudunun çeşitli yerlerine takılan elektrotlar sayesinde; beynin elektriksel aktivitesi, göz küresi, bacak ve solunum hareketleri ile oksijen takibi yapılmaktadır. Bu tetkikin sonucuna göre solunum durmalarının süresi, sıklığı ve bu sırada ortaya çıkan durumlar tespit edilir. Tedavi sonuca göre belirlenir. Orta ve şiddetli solunum durması olan hastalara CPAP yani burun yolu ile devamlı pozitif basınç veren cihaz önerilmektedir" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalsiyum, çinko, demir, magnezyum... Bazı mineral takviyelerini asla bir arada kullanmayın! Bağırsak, tiroid ve kemiklere etkisini duyunca şoke olacaksınız
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! Ömrünüze ömür katacak 5 alışkanlık... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Araştırma: Kahve içenlerin vücudunda 8 kat fazla var
Sindirimi düzenliyor, kemikleri güçlendiriyor! Balkabağını bu besinlerle tüketirseniz etkisi katlanıyor!
Soğuk havalar kalp sağlığını tehdit ediyor