Kalça ağrısı ile bel fıtığı birbirine karıştırılıyor!
Zaman içerisinde oluşan kireçlenme, çarpma, ters hareketler, şişmanlama ve hareketsiz yaşam nedeniyle diz, kalça ve bel ağrılarında artış yaşanıyor. Ancak bu ağrılardan en çok kalça ağrısı ile bel fıtığı birbirine karıştırılıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. M. Yavuz Çırpıcı anlattı.
Kalça ağrısı ve bel fıtığının birbirine karıştırıldığına dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. M. Yavuz Çırpıcı hem hasta hem de hekim açısından teşhis ve tedavideki önemine değindi.
İleri yaşlarda belde kireçlenme ve bel fıtığından kaynaklanan ağrıların kalçaya da yayıldığını ve kalça ağrısı ile karıştırılabildiğini söyleyen Op.Dr. M. Yavuz Çırpıcı şöyle konuştu:
"Özellikle kalça ve bacağa yayılan ağrı yakınması olan bel fıtığı hastalarında, fıtık ameliyatı sonrası kalça ağrıları devam ediyor. İkisi için de birbirinden farklı tedaviler uygulanması gerekiyor. Kalça eklemi, uyluk kemiğinin üst ucu ile leğen kemiği arasındaki eklemdir.
Kalça ağrısı; yumuşak doku, kasların ve tendonların birbirine sürtmesi, aşırı gerilmesi, ödem ve iltihaplarından, eklem daralmasına bağlı kemiklerin arasındaki sürtünmeden, kireçlenmeden, iltihaplı romatizma, gelişimsel kalça displazisi (doğuştan kalça çıkığı) geçici eklem zarı iltihabı veya travma kaynaklı olabiliyor.
Hastalar kalça ağrısını kaba etlerindeki ağrıyı ifade etmek için kullansalar da kalça ekleminin ağrısı kasıkta ve uyluğun ön yüzünde, hatta dizde de hissedilebiliyor."
Op.Dr. M. Yavuz Çırpıcı “Günlük yaşam aktivitelerimizi rutinimiz dışında fazla yaptığımızda, sık sık eğilip doğrulduğumuzda, merdiveni özellikle ağır bir yük taşırken kullandığımızda, ert zeminde uzun süre yüründüğünde herkeste ağrı olabiliyor. Eğer ağrı gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetliyse ve dinlenmeyle geçmiyorsa bir uzmana o zaman başvurmak gerekir.
En çok görülen şikâyetler; istirahat edildiği halde geçmeyen ağrı, eklemden aşırı çıtırtı sesi gelmesi, topallama veya hareket kısıtlılığıdır. Bu şikâyetlerle gelen hastanın grafisini çektiğimizde eklemdeki daralma, kıkırdak yüzeylerdeki harabiyet ya da oluşan osteofit dediğimiz kemiksi çıkıntılara göre eklem probleminin derecesi belirlenir.
Tedavi seçeneklerimizi; hastanın yaşı, cinsi, hobileri, yaptığı işler ve eklemin belirlenen harabiyet derecesine göre belirleriz” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocukların yılda 6-8 kez hastalanmaları normal kabul edilebilir
Karda düşme riskine karşı önleminizi alın! İşte düşmeden yürüyebilmenin basit ama etkili kuralları...
Türkiye'de toplumun yüzde 30'u obez
Kronik stres de soğuk havalar da kalp krizi riskini artırıyor
HIV POZİTİF NE DEMEK? HIV nedir, nasıl bulaşır? HIV ölümcül mü?