hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kahvaltılarda uzak durun

    Kahvaltılarda uzak durun
    expand

    Dünya genelinde insanları ölüme sürükleyen en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp krizi. 36 saniyede bir kişi kalp krizinden dolayı hayatını kaybediyor ancak yine de birçoğumuz kalp krizine yol açan pek çok besini hayatımızdan çıkarmıyoruz. Özellikle şekerli, kolesterolü yükselterek damar tıkanıklığını artıran besinlerin zararlarını duyuyoruz. Peki, kalp krizine yol açabilen besinler hangileri? Hangi yiyecek ve içecekler çok zararlı? İşte kalp düşmanı, kalp krizini tetikleyen o besinler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp krizini tetikleyen besinler hangileri?

    En zararlı yiyecekler neler? Bu listeye inanamayacaksınız! Çünkü neredeyse her gün tükettiğimiz ve oldukça masum görünen birçok yiyecek aslında kalp sağlığını bozabiliyor. Kimisi kan damarlarını tıkıyor, kimisi kansere bile yol açabiliyor. İşte kalp krizine yol açan yiyecekler...

    PİŞMİŞ ÜRÜNLER

    Pişmiş ürünlerde katı şekerin ve gizli doymuş yağın bulunduğu biliniyor. Besin değeri bulunmayan pişmiş gıdalar, kolesterolü yükseltir.

    PATATES KIZARTMASI

    Kahvaltı sofralarının en sevilen gıdalarından biri de patates kızartması. Ancak patates kızartması obeziteyle bağlantılı yiyecekler arasında. Midede depolanan yağ miktarı arttıkça kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyesi de aynı ölçüde artar. Yani patates kızartmasının tehlikesi oldukça büyük. Karbonhidratın yanı sıra yağ ve tuz oranı da oldukça yüksektir. PEYNİR Peynir deyip geçmeyin… Doymuş yağ oranı en yüksek besinlerden biri. Doymuş yağın, midede depolanma ve kardiyovasküler hastalıklara yol açma tehlikesinin yüksek olduğunu belirtelim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ŞARKÜTERİ ETLER MASUM DEĞİL

    Sandviçlerdeki, hamburgerlerdeki etler hiç masum değil. Aslında bunu birçoğumuz biliyoruz ama yine de özellikle çocukları bu tür hazır yiyeceklerden uzak tutmak oldukça zor oluyor. Kalp krizi riski yaşının gittikçe düştüğü günümüzde şarküteri etlerinden kalp sağlığını korumak adına uzak durmak gerektiğini unutmayın.

    ŞEKER: ÇAYLAR, KAHVELER ŞEKERSİZ OLSUN

    Şekerin zararlı bir besin türü olduğunu aslında neredeyse herkes biliyor ancak tatlılara zaafı olan insanlar görmezden gelmekte kararlı. Fakat kalp krizini tetikleyen besinlerin başında geldiğini hemen belirtelim. Üstelik şeker, sadece kalp krizini tetiklemekle kalmıyor kanser riskini de artırmakta çünkü kanser hücrelerini besliyor. Ayrıca hafızayı da zayıflatıyor ve vücudun savunma sistemini güçsüzleştiriyor. Şekerin zararları saymakla bitmez… PASTIRMA VE SOSİS Kahvaltı sofralarının sevilen besinlerinden pastırma ve sosis de kalp sağlığı için oldukça zararlı. Bununla birlikte, hipertansiyonu tetikleyen sodyum da içerir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KIZARMIŞ TAVUK

    Fritözde dış kabuğundan sıyrılarak kızartılan tavuk, besinsel değerini yitirmekle kalmaz aynı zamanda damar tıkanıklığını da artırır ve kalp sağlığını kötü etkiler.

    PİZZA: SİPARİŞLERE SON!

    Evde yemek yok, o halde ne yesek? Aklımıza ilk gelen yiyeceklerden biri pizza oluyor. Ancak pizza, doymuş yağ oranı en yüksek besinlerden biri. Kilo alımını da artıran bu yiyecek, damar tıkanıklığına ve haliyle kalp krizine neden olabiliyor.

    PATATES CİPSİ: YEMESEK DE OLUR

    Akşamları TV izlerken elimize bir kase patates cipsi alıp yemeyi çok seviyoruz. Ancak tam bir kalp düşmanı! Kalori, yağ ve sodyum bakımından oldukça yüksek değerlere sahip cipsler kalp krizini tetikleyen besinlerden biri.

    MARGARİN: TEREYAĞINA DÖNÜŞ

    Margarinin zararları da gerçekten say say bitmez… Tereyağına alternatif olarak sunulan margarini yemeklerde ve kek, börek gibi besinlerde kullanıyoruz ancak kalp krizini tetiklediğini unutmayın. Çünkü margarin doğal bir tereyağının aksine çok fazla miktarda katkı maddesi içermesiyle damar tıkanıklığına yol açabilen besinlerden biri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow