Prof. Dr. İkbal Kaygusuz, PKOS'lu kadınların tedavisinin genel hedeflerini ise şöyle sıraladı:
-Hiperandrojenik özelliklerin iyileştirilmesi (hirsutizm, akne, saçlı deride saç dökülmesi).
- Altta yatan metabolik anormalliklerin yönetimi, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık için risk faktörlerinin azaltılması.
- Kronik anovulasyon (yumurtlama olmaması) sonucu oluşabilecek endometriyal hiperplazi (kalınlaşma) ve kanserin önlenmesi.
- Düzensiz adet gören kadınlar aralıklı olarak yumurtladığından ve istenmeyen hamilelikler meydana gelebileceğinden, hamilelik istemeyenler için korunma yöntemleri.
- Hamilelik isteyenler için yumurtlama tedavileri.
YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEMLİ
PKOS tedavisinin sendromun bireysel bileşenlerinin tedavisini gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İkbal Kaygusuz, şu önerilerde bulundu:
“Tedavi seçimi, hastanın hamilelik isteyip istememesine ve hangi şikâyet ile bize başvurmasına bağlı olarak değişir. Tedavide ilk basamak yaşam tarzı değişiklikleridir.
Aşırı kilolu ve obez kadınlar için ilk adım kilo vermek için diyet ve egzersizdir. Mevcut kanıtlar, yaşam tarzı değişikliklerinin (diyet, egzersiz ve davranışsal müdahaleler) insülin direncini ve hiperandrojenizmi iyileştirmede etkili olduğunu göstermektedir.
Metabolik risk faktörlerini iyileştirmenin ötesinde bir iki kilo vermek bile başka bir tedaviye gerek kalmadan yumurtlamayı sağlayabilir.”