Kadınlarda obezite tedavisi
Kadınlarda obezite sorunu erkeklerden çok daha fazla görülmektedir. Yapılan araştırmalar kadınlarda obezitenin giderek arttığını gösteriyor. Peki, obeziteden kurtulmak için ne yapmalı? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, kadınlarda obezite sorununu ve tedavisini anlattı.
Doç. Dr. Kamil Gülpınar'ın açıklaması şöyle:
İdeal kilosunun 30 kilo üzerinde olan kadınlar obezite grubu içindedir. Kadınlarda obezite uyku apnesi, kalp damar problemleri, hipertansiyon, şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği, osteoartrit, eklem, diz ve sırt ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk ve depresyon gibi fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olur. Obezite, vücudun yaktığından daha fazla kalori alacak şekilde yemek yenmesi ve vücudun yağ depolaması durumudur. Bünyesel obezite tipi çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlik döneminde artar. Özellikle ailesinin geçmişinde obezite olan kadınlarda çok daha sık görülür. Metabolizma yavaş olduğu için egzersiz ve diyetle kilo verilmekte zorlanılır.
Tıbbi hastalıklar nedeniyle de obezite görülebilir
Metabolik obezite, Cushing sendromu, hipotalamik obezite, polikistik over sendromu, insülin tümörü gibi rahatsızlıklar da aşırı kilo alımına sebep olabilir. Kadınlarda aşırı yağlar, karın ve kalça bölgesinde toplanırsa bağırsak, böbrek ve uterus gibi iç organlara zarar verebilir. Bu durumda obezite tedavisinde cerrahi teknikler ile birlikte var olan tıbbi rahatsızlıkların da tedavisine başlanmalıdır.
Tüp mide tedavisiyle obezite giderilebilir
Kadınlarda obezite tedavisinde tüp mide ameliyatı uygulanan tekniklerin başında gelir. Tüp mide ameliyatı, kapalı teknikle gerçekleştirilen cerrahi bir tekniktir. Bu ameliyatla hem hacim küçültme ve hem de iştah azaltma yapılabilir. Tüp mide ameliyatı vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan 18 - 65 yaş arası genel sağlık durumunu iyi olan,obeziteye bağlı yandaş hastalıkları bulunan herkese uygulanabilir.
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar |
Tüp mide ameliyatı sonrası kilo vermenin ve verilen kiloların tekrar alınmaması için kişinin beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını yeniden düzenlemesi gerekir. Bunun için kalori seviyesi dengeli, daha hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Yürüyüş yapmak, yüzmek, düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. Bunun için alanında uzman kişilerden destek alınması gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi! Metabolizma hızını yüzde 100'e çıkarıyor! 'Göbek yağlarını eritiyor, karnı dümdüz yapıyor'
3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat: Altından bu sorun çıkabilir! Solunumu güçleştiren hastalık...
KOLON KANSERİNE YENİ ÇARE! Bilimsel olarak kanıtlandı: Kanserli hücreleri yok ediyor... Türkiye'de birçok yerde doğal olarak yetişiyor; Kara mürver meyvesi
Merdivenden çıkarken nefes almakta zorlanma bu hastalığın belirtisi olabilir!
Covid virüsü kanser tedavisinde kullanılacak! Tümörü küçülttüğü ortaya çıktı