Kadınlarda "idrar kaçırma" durumuna dikkat

İstem dışı idrar kaçırma ya da idrarın tutulamaması kadınlar arasında genellikle olağan bir durum olarak görülerek dikkate alınmayabiliyor ya da gizlenebiliyor. Özellikle öksürürken, hapşırırken ya da gülerken idrar kaçıran kadınların sosyal hayatları olumsuz etkilenebiliyor. Uzmanlar, ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün olan idrar kaçırma sorununun ciddiye alınması gerektiğini, aksi halde başka sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çiziyor.
Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, kadınlarda idrar kaçırma şikayeti ile başvuruların son derece az olduğunu belirterek, bunun nedenini kadınların bu durumu yaşlılık ile ilgili normal bir süreç olarak görmelerine ya da tedavisinin olmadığını düşünerek çaba harcamamalarına bağlıyor. Kumru, tedavi edilmeyen bu sorunun kronikleşebileceğini hatta başka sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceği konusunda uyardı. Tedavisinin son derece basit ve mümkün olduğunun altını çizen Selahattin Kumru, “Pek çok hasta kadın hastalıkları ve doğum muayenesi sırasında bile bu yakınmadan bahsetmiyor, ancak idrar kaçırma şikayetinin olup olmadığını sorguladığımız zaman durumu öğreniyoruz. Muayene sırasında çekiniyorlar.
Yaşlılık göstergesi olarak düşünüp tedavi arayışına girmiyorlar” diye konuştu. Urgency (acil) idrar kaçırma durumlarında ise genellikle ilaç tedavileri yarar sağlamaktadır. Stres üriner inkontinans (öksürürken hapşırırken idrar kaçırma) mesane boynu hareketliliği ile birlikte genellikle cerrahi müdahale gereken durumlardır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda hem vajinal hem de abdominal yoldan yapılan çok sayıda ameliyat yöntemi mevcuttur. Vajinal yoldan yapılan ameliyatlarda genellikle sentetik bir yama idrar torbasının öksürünce aşağıya inen kısmına (mesane boynu) destek olarak konulmakta ve öksürünce aşağıya inmesini engellemektedir. Abdominal yoldan gerçekleştirilen ameliyatlar da aynı mantık ile çalışmakta ve idrar torbası boynunun aşağıya kaymasını engellemek için uygulanmaktadır” şeklinde konuştu. Kumru, kadınların çekinmeden mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına konuyu belirtmeleri gerektiğini hatırlattı.
SON DAKİKA
-
12. 43
SON DAKİKA İSTANBUL'DA DEPREM! İstanbul'da deprem mi oldu? Deprem kaç şiddetinde oldu? Tekirdağ, Bursa ve civar illerden de hissedildi!
-
12. 40
SON DAKİKA DEPREM! 23 Nisan deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? İstanbul'da deprem mi oldu? İstanbul'da kaç şiddetinde deprem oldu? Kandilli Rasathanesi son depremler listesi!
-
12. 23
SON DAKİKA... İstanbul Ve Çevre İllerde Hissedilen Şiddetli Deprem! (23 Nisan 2025 Son Depremler)
-
12. 17
Dr. Mehmet Kasapoğlu: Çocuklar güçlü yarınlarımızın teminattır
-
12. 16
Ermenistan meclisi karıştı: ''Sözde soykırımı inkar yasası'' oylamasında kavga
-
12. 11
İran, ABD'nin yeni yaptırımlarını kınadı: "Diyalog süreciyle çelişiyor"
EN ÇOK OKUNANLAR
Kanserde umut veren iki yeni alan: Alfa radyasyonu ve yapay zeka
Kahve nasıl tüketilmeli? Günde 3 fincan kahve vücutta mineral kaybına yol açar mı?
Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde alerji ve enfeksiyon daha sık görülüyor
Soğuk algınlığı ile karıştırılıyor! Baharda uçuşan polenler kabusunuz olmasın! Polen alerjisine karşı 7 etkili önlem
Hemofili hastalarına uyarı: "Doktor kontrolleri aksatılmamalı"