"Kabus bozukluğu 3 ile 6 yaş arasında başlıyor"
Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin kabus bozukluğu hastası olma riski taşıdığını belirterek, rahatsızlığın çocuklarda daha sık görüldüğünü söyledi.
Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, yaptığı yazılı açıklamada, kabusların tekrarlayıcı bir hal alıp, kişinin uykusunu bozmaya başlamasının, "kabus bozukluğu" olarak adlandırılan uyku hastalığına yol açtığını kaydetti. Karadeniz, hastalığın Türkiye'de görülme sıklığının yüzde 2 ile 8 arasında değiştiğini ifade etti.
Türkiye'de 5 milyona yakın kişinin kabus bozukluğu hastası olma riski taşıdığına dikkati çeken Karadeniz, "Kabuslar genellikle 3 ile 6 yaş arasında başlıyor fakat herhangi bir yaşta da başlayabiliyor. Kabusların genellikle yaş ilerledikçe sıklık ve yoğunluğu azalıyor ancak 60 veya 70 yaşlarındaki bazı hastalar hala sık ataklar yaşadıklarını anlatıyor. Kabus bozukluğu uyumaktan
korkmaya, uyku yoksunluğuna ve böylece daha yoğun kabuslara neden olarak uykusuzluk ve gündüz uykululuğuna neden olabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kanser tedavisinde yeni aşı yolda
"Gece atakları tehlikeli"
Prof. Dr. Karadeniz, rüya içeriklerinin hem cinsiyetler arasında hem yaşamın farklı dönemlerinde değişkenlik gösterdiğini belirterek, rüyaların gerek içerikleri gerekse ortaya çıktıkları uyku evresine göre kategorize edildiğini aktardı.Karadeniz, şu bilgileri verdi:
"Kabus bozukluğu, genellikle REM uykusu esnasında oluşan ve çoğunlukla uyanmayla sonuçlanan rahatsızlık verici zihinsel deneyimlerle karakterize yineleyici kabuslarla şekillenen bir hastalıktır. Kabuslar gerçeğe benzeyen tutarlı ya da tutarsız rüya dizileridir ve ilerledikçe artarak daha fazla rahatsızlık verici olurlar. Duygulanımlar sıkıntı, korku veya şiddeti içermekle
birlikte sıklıkla öfke, hiddet, gerginlik, nefret ve diğer negatif duyguları da içerir. Rüya içeriği genelde kişiyi fiziksel şiddet tehdidi üzerine odaklar fakat aynı zamanda diğer üzücü temaları da içerebilir."
Vücut su kıtlığı çektiğinde ne olur?
"Tedavisi hayati"
Uyandıktan sonra kabusların içeriklerinin ayrıntılı hatırlanmasının bozukluk için tipik bir olgu olduğunu anlatan Karadeniz, "Kabus bozukluğunda,uyanıklık sonrası gerginlik, sıkıntı ve uykuya yeniden dalmakta zorluk olabilir. Kabuslar çocuklarda daha sık görülür. 3 ile 5 yaş arasındaki çocukların yüzde 10 ile 50'sinin anne babalarını rahatsız edecek derecede ciddi kabusları olduğu
bilinmektedir" ifadelerini kullandı.
Derya Karadeniz, bozukluğun tedavi edilebilir olduğuna dikkati çekerek, bazı hastaların atak sırasında eşlerini yaraladığını ve bunun ardından doktora başvurduğunu vurguladı.Karadeniz, REM uykusu sırasında artmış kas gerginliği ve artmış hızlı göz küresi hareketlerinin varlığı ile tanısı konulan hastalığın, kişinin kendisine ya da eşine zarar verme potansiyeli olduğu için tedavi edilmesinin hayati olduğunu aktardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün
Araştırma: Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapılsa da kalp sağlığını etkiliyor
KOAH’ın ihmale gelmez 3 belirtisi! Duman, gaz ve toza maruz kalmak tetikliyor