Kabağın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Kabağın Az Bilinen Faydaları
Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin ilk tercihlerinden olan kabak, sağlık açısından önemli yararlara sahiptir. Kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, fosfor ve potasyum açısından zengin olan kabak, sindirim yenileyici olarak görülüyor. Bunun yanında birçok faydaya sahip kabak, tadıyla birçok yemeğe ve tatlıya eklenebiliyor.
Kabağın Faydaları Nelerdir?
Yaz aylarında manavlarda yerini almaya başlayan kabak, lif açısından çok zengindir. Yaklaşık 7500 yıl öncesinde keşfedilen bu sebze, hayat kolaylaştırıcı birçok faydaya sahiptir denilebilir.
Kabak, vücuttaki serbest radikallerin dolaşımını engelleyici güce sahiptir. Bu nedenle hem kanser oluşumunu hem kanseri vücudun diğer organlarına yayılmasını engelleyici özelliktedir.
Kabak vücut içerisindeki faydalarıyla birlikte, göz sağlığına oldukça faydalıdır. Her gün kabak tüketenlerin, gözlerinde sorunların minimum düzeye indiği belirtilir.
Kabak zararlı toksinlerin vücuttan dışkı yardımıyla atılmasını sağlayabiliyor. İki dilim kabak, 1 limon ve 2 diş sarımsakla birlikte kaynatılırsa, toksinlerin çıkmasına destek olur.
Kabağın içerisinde, kemik yapısını güçlendiren birçok madde bulunur. Özellikle omurgalarda yaşanan zayıflıklar ve hasarlar, kabak yardımıyla daha düzenli hala getirilebilir.
Kabakta yağ oranı çok düşüktür. Bunun tersine, vücuda verdiği enerji çok yüksektir. Aynı zamanda kabak tüketince tokluk hissi verebilir. Diyet yapanların listelerinde vazgeçilmez besinler arasında yer alabiliyor.
Kabağın içerisinde bulunan yardımcı maddeler, bağırsakların işlevlerini daha iyi yerine getirmelerine destek sunabiliyor.
Kabak vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürür. Buda kalp damar sağlığı bakımından hayati öneme sahiptir.
Kabak Neye İyi Gelir?
Kabağın insanlar tarafından tüketimi, binlerce yıla kadar dayanır. Eski tıp hekimlerinin, hastaları için tüketilmesi tavsiyesi verdikleri kabak, vitamin bakımından zengindir. Pek çok hastalığı iyileşmesi için iyi gelen kabağı, uzman tavsiyesi alıp tüketebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemine İyi Gelir
Yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı güçlendirici olan kabak, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını arttırdığı gibi kanser oluşumlarını engeller.
Prostat Kanserini Önler
Kabak erkeklerde yaşanabilen prostat kanserini önleyici etkilere sahiptir.
Basura İyi Gelir
Uzmanlar, kabağın basuru hafiflettiğini belirtirler. Bunun yanında basuru, yavaş yavaş tedavi ederek, sonraki aşamalarda bu rahatsızlığın tekrardan oluşumunu engeller.
Kabağın Az Bilinen Faydaları
Kabağın, bilinen onlarca faydası vardır. Bunlar kabağın geçmişten bu yana tüketilmesinden dolayı, halk arasında da çok biliniyor. Ancak kabağın çok az bilinen bazı faydalarının olduğu belirtilebilir.
Kabak yüksek tansiyonu düşürür. Kan basıncını düşürücü etkisi olan kabağın en az bilinen faydalarından birisi hipertansiyonu dengede tutmaya yardımcı olmasıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde, tansiyon yüksekliği rahatsızlığından kurtulmak mümkün olabilir.
Kabak ağrı kesici özelliğe sahiptir. Özellikle yorgunluğa bağlı ortaya çıkabilen ağrıların dindirilmesi için kabak tüketimi tavsiye edilir. Her gün kabak tüketimi, stres ve depresyon problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Kabak Nasıl Tüketilebilir?
Kabak yaz mevsimi yiyecekleri arasında yer alır. Bu nedenle, yaz aylarına göre tüketilmesi daha doğru olur. Bu sebzenin birden fazla tüketim biçimi olduğu unutulmamalıdır.
Kabak hem çiğ hem de pişilerek tüketilebilir. Çiğ tüketimi rendelenip salatalar içerisine koyularak kullanılabilir.
Kabak kızartılarak tüketilebilir. Soğan ve zeytinyağıyla birlikte hafif kızartılıp tüketilmesi mümkündür. Tadı çok iyi olsa da bu şekilde tüketilmesi pek tavsiye edilmez.
Kabağın antioksidan etkisinin çoğaltılması için haşlanarak tüketimi çok daha iyi olabilir.
Kabak çekirdeği içerisinde bulunan çekirdekler de meyvesi kadar faydalıdır. Balla karıştırıp tüketilmesi, bağırsak parazitlerini tedavi etmede yardımcı olabilir. Bunun dışında, cilt hastalıkları için kabağın çekirdekleri tüketilebilir.
Kabağın çeşitlerinden birisi olan bal kabağıyla, tatlı yapılabilir. Bal kabağının içerisine şerbet veya pekmez eklenerek yapılabilir. Daha sonra kabağın içerisine fındık eklenerek tüketilebilir.
Kabağın Zararı Var Mıdır?
Araştırmalar, kabak meyvesinin herhangi bir zararının olmadığını kanıtlar nitelikte. Ancak her sebze, meyve, bitkide olduğu gibi aşırı tüketimi, birçok rahatsızlıklara neden olabilir.
Özellikle, hamile ve gebe olan kişilerde tüketiminin, bebeklerde gaz oluşumu yapması mümkün olabilir. Kabağın zararları, ayrıca sağlıklı kişilerin üzerinde de görülebilir.
Bu durum, yine kabağın aşırı tüketim durumlarında ortaya çıkabilir. Çok fazla tüketimi, vücutta bulunan tüm toksinlerin atılmasını sağlar ancak bu durum, mesane ve böbrek bölgelerinde taş oluşumlarına neden olabilir. Buna dikkat edilmelidir. Kabak aşırı tüketildiğinde uzmanlarla görüşülmelidir.
Kabak çok az yan etkiye sahip meyvedir. Yaz aylarında özellikle tüketilmesi sağlıklı olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tadı kekiğe benziyor! Birçok derdin şifası! Yüz felcinden kalp hastalığına iyi gelmediği şey yok...
7 erişkinden birinde var! İdrar sıklığı, yorgunluk, iştahsızlık! Kronik böbrek hastası mısınız?
Koronavirüs geçiren çocuklarda rastlandı! Meğer bu hastalığı tetikliyormuş! Obez çocuklarda risk yüzde 100'e çıkıyor! Tip 2 diyabet...
Genetik ‘out’ yaşam tarzı ‘in’! Hedef 80'li 90'lı yaşlar... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Metabolizmayı ateşliyor, enerjiyi tavan yaptırıyor! Yaşlanmayı yavaşlatın...