K Vitamini Nedir, Faydaları Nelerdir? K Vitamini Nelerde Var, Hangi Besinlerde Bulunur?
İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri de K vitaminidir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir vitamindir. K vitamini eksik olması durumunda pıhtılaşma sorunları ortaya çıkabilir.
K Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?
Vitaminlerin vücutta olan görevleri oldukça fazladır. Vitamin eksikliği durumunda pek çok hastalık oluşabiliyor. Mutlaka ihtiyaç duyulan vitaminlerin vücuda bir şekilde alınması gerekiyor. Eğer gıdalardan alınamıyorsa, ilave olarak vitamin içerek bazı ilaçlar alınabiliyor. Tüm bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır. K vitaminleri, kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında çok önemli görevleri olan bir vitamin türüdür. Bu vitamin türü kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar.
Özellikle aşırı kanamaların önüne geçen bir vitamin türüdür. Bu vitamin protrombin proteinin üretilmesi için oldukça önemlidir. K vitamini eksikliği nedeniyle vücutta kanamalar oluşabiliyor. Bu kanamalar insanları oldukça tedirgin edebiliyor. Görülen bu kanama durumlarında mutlaka doktorlara başvurmak gerekiyor.
Hastalıklarından dolayı kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar, K vitamin üzerinde oldukça etkili olabiliyor. Bu tür kişiler K vitamini seviyesini iyi ayarlamalıdır. Yetişkin bireylerde genellikle K vitamini eksikliği çok görülmüyor. Fakat yeni doğan bebeklerde bu durum oldukça fazla görülüyor. Bununla birlikte bağırsak hastalıklarından dolayı K vitamini eksikliği yaşanabiliyor.
Nedeni çok önemli olmadan yaşanan K vitamini eksikliği, kısa süre içinde telafi edilmelidir. Özellikle vitamin takviyesi yapılması çok önemlidir. K vitaminlerinin iki farklı türü bulunuyor. Bunlardan biri K1 diğeri ise K2 vitaminidir. K1 vitamini genellikle bitkisel besinlerde daha çok bulunuyor. K2 vitamini ise hayvansal besinlerde daha çok bulunuyor. K vitamini pek çok kişi tarafından önemsenmiyor. Fakat eksikliği yaşanması durumunda kanama bozuklukları gelişebiliyor.
K Vitamini Nelerde Var? Hangi Besinlerde Bulunur?
K vitamini eksiği yaşayan kişiler K vitaminin hangi gıdalarda olduğunu araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Pek çok kişi bu eksikliği gidermek için bazı yöntemlere başvurabiliyor. Bu vitamin eksikliğinde ortaya pek çok sağlık sorunu çıkabiliyor. Bu sebepten dolayı kişiler endişe içine girerek K vitamini bulunan besinleri araştırabiliyor. K vitaminin bulunduğu besinler şu şekilde sıralanabilir;
- Ispanak
- Brokoli
- Lahana
- Marul
- Bezelye
- Domates
- Şalgam
- Yeşil çay
- Kuşkonmaz
- Buğday
- Süt
- Kırmızı
- Yumurta
- Meyve çeşitleri
K Vitamini Eksikliği Neden Olur?
K vitamini eksiklikleri çok nadir görülebilen bir durumdur. Bu durumun asıl nedeni vücutta belirli bir miktarda depolanmamasından kaynaklıdır. Fakat bazı nedenlerden dolayı özellikle yetersiz beslenme nedeniyle K vitamini yetersizliği görülebilir. Kişilerin K vitamini içeren gıdalar tüketmediği durumlarda vücut bazı görevlerini yerine getiremiyor. Bu nedenden dolayı pek çok hastalık ortaya çıkıyor. Fakat bazı durumlarda tüketme yetersizliği dışında, başka etkenlerden dolayı eksiklik yaşanabiliyor. K vitaminin eksik olmasına ilişkin bazı etkenler şu şekilde sıralanabilir;
- Kan sulandırıcı ilaçlar
- Yetersiz beslenme
- Dengesiz beslenme
- Bağırsakların alınmış olması
- Çölyak veya kistik gibi hastalıklar
- Karaciğer hastalıkları
- Safra yolu hastalıkları
- Antibiyotik kullanımları
- Bağırsak hastalıkları
K Vitamini Eksiklik Belirtileri
K vitaminin eksik olması durumunda kan pıhtılaşmasında sorunlar yaşanıyor. Bu yaşanan sorunlar genellikle K vitamini eksikliğinde görülüyor. Genellikle en temel belirtisi olarak kesilen veya yaralanan herhangi bir bölgede aşırı kanama yaşanmasıdır. Kan pıhtılaşması uzun sürdüğünden büyük riskler oluşturur. Özellikle K vitamini eksikliği yaşayan kişilerde aniden kanamalar oluşabiliyor. Herhangi bir kanama oluştuğunda kanamanın durdurulması çok zor olabiliyor. Bu durumların haricinde K vitamin eksikliğinin bazı belirtileri bulunuyor. Bu belirtiler şu şekildedir;
- Ciltte morarmalar
- Siyah dışkı
- Kanlı dışkı
- Tırnak altlarında kanama
- Burun gibi bölgelerde kanama
- Sünnet sonrası geç iyileşme süreci