Jinekolojide kapalı cerrahi uygulamaları
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önder Koç, kadın hastalıklarında kapalı cerrahi uygulamaları hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için anlattı.
Kapalı cerrahi (laparoskopi); abdominal duvardan karın içindeki organları görüntülemek için karın boşluğunun karbondioksitle şişirilip gaz odacığı oluşturulması ve küçük kesiler açılarak fiber optik cihazının yerleştirilmesi ile uygulanan cerrahi bir işlemdir. Minimal invaziv cerrahi olarak da adlandırılan kapalı cerrahi, operasyon bölgesine genellikle 0,5-1,5 cm küçük kesiler içerisinden giriş yapılan modern bir ameliyat tekniğidir. Kapalı cerrahi teknikleri çeşitli lazer teknolojileriyle de birleştirilerek tüm kadın hastalıklarının cerrahi tedavilerinde kullanılabilir.
Bu alanda özel eğitim almış ve deneyimli cerrahlar tarafından uygulandığında son derecede güvenilir ve hasta dostu bir tekniktir. Kapalı cerrahi tekniklerin uygulandığı jinekolojik hastalıklardan bazıları ise şunlardır:
Özellikle genç kadınlarda görülen ağrılı ve iyi huylu kronik bir hastalıktır. Endometriozis genellikle alt karın bölgesinde veya pelviste bulunur, ancak vücutta herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Endometriozisli kadınlarda adet dönemlerinde, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olmasının yanı sıra hamile kalmayı da zorlaştırabilir. Öte yandan, endometriozisi olan bazı kadınların hiçbir belirtisi olmayabilir. Bu durumda kapalı cerrahili muayene ile tespit edilerek tedavi edilebilir.
Pelvik adezyon hastalığı, enfeksiyonlardan veya önceki ameliyatların etkilerden kaynaklanabilir. Yapışıklıklar, genellikle ameliyat sırasında yaralanmanın bir sonucu olarak, dokular ve organlar arasında oluşan fibröz bantlardır. Rahim içinde skar doku nedeni ile oluşan yapışıklıklar kapalı cerrahi teknikleri kullanılarak tedavi edilebilir.
Miyomlar (fibroidler) bir kadının uterusunda veya içinde gelişen anormal büyümelerdir. Bazen bu tümörler oldukça büyür ve şiddetli karın ağrısı ile ağır adet dönemlerine neden olur. Diğer durumlarda, hiçbir belirtiye neden olmazlar. Büyümeler tipik olarak iyi huyludur yani kanserli değildir. Miyomların nedeni bilinmemektedir. Kapalı cerrahi tedavi teknikleriyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Jinekolojide kapalı cerrahi hem hasta hem de cerrah açısından birçok avantaja sahiptir. Kesilerin minimal olması iyileşme süresinin kısalmasına yardımcı oluyor. Minimal invaziv bir prosedür olduğu için yara izleri küçük olur. Açık ameliyatlara kıyasla enfeksiyon oluşma riski düşüktür.
Jinekolojide kapalı cerrahi ile yapılan diğer uygulamalar arasında rahim çıkarımı, miyom çıkarılması, doğurganlık ameliyatları, dış gebelik ve onkolojik işlemler de yer alır. Eğer kısırlık sorunu yaşıyor ya da çok istediğiniz halde bebek sahibi olamıyorsanız kapalı cerrahi ile yapılan tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak için alanında uzman bir kadın hastalıklar ve doğum uzmanından destek alabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası