Jimnastik Hareketleri: Evde Hangi Jimnastik Hareketleri Yapılabilir? Evde Yapılabilecek Egzersizler
Jimnastik hareketleri ile günümüzde git gide seviyelerin yükseltildiği egzersizlerdir. Bu hareketler hemen hemen her yaştan insan tarafından yapılmaktadır. Ayrıca uygularken dikkat edilmesi gerekmektedir.
Evde Hangi Jimnastik Hareketleri Yapılabilir?
Evde yapılan jimnastik hareketlerinin en önemlileri aşağıdaki gibidir. Bunlar;
Öne Takla
Öne takla, temel jimnastik hareketleri arasında yer almakta olan evde kolay bir şekilde yapılan bir harekettir. Öncelikle ilk başlangıç pozisyonu adına bacaklarınızı kapatın ve de kollarınızı yavaş bir şekilde yukarıya kaldırın.
Başlangıç pozisyonunda kişi dik olmalı ve eller tavana doğru uzanmalıdır. Ardından ellerinizi yavaş yavaş aşağı indirirken, kalçanızı indirip dizlerinizi de bükün. Bu konuda önemli olan nokta ise çenenizi göğsünüze doğru getirmeniz olmaktadır. Başınız yerine ensenizi de yere koymanız gerekir. Ensenizi yere koymak adına eğilirken dirseklerinizi de yavaş bir şekilde bükün, öne takla hareketini yaparak başlangıçtaki pozisyonunuza geri dönebilirsiniz. Bacakları her zaman kapalı tutup, kolları yukarı da kaldırarak takla hareketini sonlandırabilirsiniz.
Geri Köprü
Geri köprü hareketinde en önemli olan özellik belin esnek olmasıdır. Ayrıca kolların vücudu taşıyabilmesi özelliği de çok önemli olmaktadır. Çünkü eğer dirsekleri güzel bir şekilde bükerseniz kafanız yere daha yakın olur. Bu şekilde de köprüyü düzgün yapamazsınız. Sonrasında kollarınızı yukarıya doğru kaldırın. Bir bacak ön tarafta olacak şekilde yavaş yavaş kafanız ile beraber kollarınızı geriye doğru bırakın. Belinizin esnekliğini kullanıp geri köprü hareketini tamamlayabilirsiniz.
Amut
Yeni başlayan kişiler için jimnastik hareketleri listelerin yer almakta olan amut hareketlerini yaparken ilk önce bacaklarınızı kapalı tutup dik durun. Ardından bir bacağınızı düzgün bir şekilde öne doğru uzatın ve de kollarınızı yukarıya doğru kaldırın. Bu jimnastik hareketi olan amuda başlangıç pozisyonu genelde bu şekilde olmalıdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta amud hareketini yaparken mümkün olduğu kadar kişiler vücudu kolları ile beraber ileriye taşıması gerekmektedir.
Hiçbir zaman kişinin kolları ayaklarının çok yakınına gelmemelidir. Burada eller kendiliğinden yavaş yavaş aşağı doğru inmemelidir. Sonrasında kafa ile birlikte kollar, ileriye doğru bir şekilde uzanmalıdır.
Amut Takla
Amudun jimnastik hareketlerinde ileri varyasyonu amut takladır. Temel olarak bir amut hareketi ile başlamaktadır. Bacaklarınız arasında boşluk bırakıp ve vücudunuzun dik olduğundan da emin olup hareketi devam ettirebilirsiniz. Ayrıca amutta harekete başlamaya hazırlanıp bir süre duraklayın. Bu egzersiz de amuttan inmek yerine, kollarınızı iyice bükün ve vücudunuzu da yere doğru yavaş yavaş indirin, ardından başınızı da sabit tutup ve ileri doğru yuvarlanmalısınız.
Elleriniz başınızın üzerinde olacak şekilde yukarıya uzanarak ayağa kalkın. Son olarak doğru bir amut taklada her daim kollarınız düz durmalı ve sırtınızı bükerek yuvarlanmalısınız.
Erişmek Amut
Kollar düz, eller yukarıda olacak bir şekilde bu harekete başlayın. Amuda başlamak için yerlere mümkün olduğunca hızlı oturulmalıdır. Geriye doğru yuvarlandığınız zaman da bir mum şekline gelmeye çalışılmalıdır. Mum şekline geldiğiniz zaman da, avuç içlerinizin hep yere bastığından emin olmalısınız. Bacaklarınızı tavana doğru güzelce uzatın ve de omuzlarınızı amutta açın.
Bu hareketlerin zamanlamasını ayarladıktan sonra da bacakları açmaya başlayabilir ya da pike yapıp oturabilirsiniz. Erişmek amut yaparken kişi geri takla hareketini mutlaka doğru bir şekilde tamamlamalıdır. Geri takla hareketi bitişinde gerçekten hızlı olmaya dikkat edilmeli ve olabildiğince ivme kazanılmalıdır.
Öne Köprü
Bu jimnastik hareketi olan öne köprü, aslen bir akrobatik hareket dizisi olmaktadır. Dik olarak ayakta durun ve de başınızın yakınında kolları yukarı doğru kaldırın. Sonrasında öne doğru uzanın ve de bir bacağınızı hızlı şekilde kaldırın. Diğer bacağınız da her zaman onu takip etmelidir. Ayrıca bacaklar, yukarıya doğru hareket ederken dik olacak bir şekilde ayrı halde tutulur ve ayak zemine temas edinceye dek sırt kavislenir, bu şekilde kişi köprü pozisyonunda olur.
Diğer ayak yere ulaştığı zaman ise kişi ayakta durma pozisyonuna tekrar geri döner. Jimnastik hareketlerinde, öne köprü tipik olarak aslında bir ayağın öne uzatılıp hareketin başlamasıyla ve kolların bitişte kaldırılmasıyla sona ermektedir. Öne köprü akrobatik dans, sirk ve jimnastik gibi çeşitli alanlarda sık sık kullanılan bir jimnastik hareketi olmaktadır. Bu nedenle mutlaka dikkatli şekilde denenmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ŞEKER HASTALARI DİKKAT! Ayak Tabanında Yanma, Susuzluk, Ağız Kuruluğu, İdrara Sık Çıkma! Uzman İsim Uyardı! Bunu Yapmayan Yandı!
HIV POZİTİF NE DEMEK? HIV nedir, nasıl bulaşır? HIV ölümcül mü?
Yemek sonrası uyku bastırması diyabet belirtisi
Çocuğu Dubai çikolatası tüketen veliler dikkat: 100 gramlık Dubai çikolatasını yakmak için 1 saat spor şart
Uzman isim böyle uyardı! “Herkese uyan standart bir diyet programı yok”