1- DAHA ÇOK OKUYUN, YENİ ŞEYLER ÖĞRENİN: Düzenli okumalar, not tutmalar, yeni teknolojiler (internet, e-posta ve başkaları) ile ilgilenmeler, yabancı dilde yeni kelimeler, yeni telefon numaraları, yeni adresler, şiirler ezberlemeler belleği güçlendirir.
2- DAHA ÇOK HATIRLAYIN: Bulmaca çözmek, briç, satranç ve benzeri akıl oyunları ile ilgilenmek, telefon rehberleri, adres defterleri tutmak kısacası hatırlamaya çalışmak da önemli bir bellek destekçisidir.
3- KÜLTÜREL HAYATI KEŞFEDİN: Sanatın sağlık üzerindeki etkileri saymakla bitmez ama özellikle belleğe olan katkısı çok açık ve nettir. Yaşadığınız yerdeki kültürel aktivitelere yaşınız ne olursa olsun daha sık katılın. Konserlere, söyleşilere, tiyatro ve müzikallere gidin. Hatta mümkünse kendiniz yeni sanatsal yetenekler geliştirelim. Mesela ressam veya heykeltıraş olmayı deneyin(!)
4- KONSANTRE OLUN: Konsantrasyon eksikliği, bellek yetersizliğinin gözden kaçan önemli nedenlerinden biridir. Yeni tanıştığımız birinin adını, yeni bir tarihi ya da mekânı belleğinize kaydederken aynı zamanda bir başka şey düşünmemeye çalışın. Belleğinize kayıt yaptırırken sadece odaklandığınız şeye kendinizi verin ve dikkatinizi yoğunlaştırın.
5- RESİMLEYİN VE PLANLAYIN: Herhangi bir şeyi zamanında ve unutmadan eksiksiz yapmak istiyorsanız süreci önceden planlamayı deneyin. Ayrıca hatırlamak istediğiniz kişileri, yerleri vesaireleri fotoğrafik imajlarla resimledikten sonra beyninize kaydedin.