Kozmetik ürün satın alınma sürecinde içeriğinin güvenli olup olmadığından değil çok ucuz olmasına bakıldığını söyleyen Yazıcı, “Kozmetik ürünlerde kullanılan hammaddelerin denetlenmesi ve kozmetikte kullanıma uygun hale getirilmeleri sırasında dermatolojik testler, mikrobiyolojik testler, ağır metal testleri gibi birçok aşamadan geçirilir. Bunlar maliyettir. Ama güvendir. Kaliteli hammadde pahalıdır.
Köpürtücü sentetik maddeler ucuzdur, ama risklidir. Bitkiden elde edilenler güvenlidir ama daha pahalı maliyet çıkartır” dedi.
Sorgulamadan almayın
Ayşenur Yazıcı, bir kozmetik ürünün güvenli olup olmadığını anlamak için yapılması gerekenlerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Sağlık Bakanlığı’nın Ürün Takip Sistemi’nden (ÜTS) kullandığınız ürünün kayıtlı olup olmadığını görebilirsiniz. Bu sistemde aldığınız ürünün marka bilgisi, ürünün kullanma kılavuzu, ambalaj ve kutu görseli, Türkçe etiket bilgisi, ithalat ve imalat bilgisi, menşei ülke, ürün beyan bilgileri ürünün cinsi, ürünün fonksiyonu, ürünün tipi gibi tüm bilgiler yer almaktır. Eğer ürününüzün üzerindeki barkot ile sisteme girdiğiniz bu bilgiler çıkmıyorsa bu ürünün kayıt dışı ve orijinal olmayan bir kozmetik olduğunu gösteriyor.”