hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnsülin Direnci Nedir, Neden Olur? İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    İnsülin Direnci Nedir, Neden Olur İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    İnsülin, pankreas bezinden salgılanmakta olan şeker seviyesini azaltan bir tür hormondur. İnsülin hormonu, insülin reseptörü adı verilen bir yapıya bağlanması ile aktifleşir. Farklı sebeplerle reseptörlerde herhangi bir duyarsızlık meydana gelirse vücut içerisinde yeterli miktarda insülin hormonu salgılanmış olduğu halde dokular bu hormonu algılayamaz ve hormon hücre içerisine girerek faaliyet gösteremez. Bu gibi durumlarda insülin direncinden söz edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      İnsülin Direnci Nedir? 

     Metabolik bir sendrom olarak da bilinen insülin direnci, vücut içerisindeki yağlarda, karaciğerde, kaslarda bulunan hücrelerin insülin hormonuna doğru bir şekilde tepki vermediği ve bu sebeple enerji için kanda bulunan glikozu kullanamadığı durumlardır. Pankreas bezi kan içerisinde miktarı artan glikozu telafi edebilmek ve hücre içerisinde oluşan direncin kırılması için sürekli olarak daha fazla hormon üretir. Bu durum zamanla kan şekeri seviyesinde yükselmelere sebep olur. Ortalama olarak her 3 insandan bir tanesi insülin direnci ile karşı karşıya kalmaktadır.

     İnsülin Direnci Neden Olur?

     Aile geçmişinde tip 2 diyabet ya da insülin direnci bulunan kişilerin genetik faktörler sebebiyle insülin direncine sahip olma ihtimali normal insanlara göre daha fazladır. Bunun yanı sıra hareketsiz yaşam, egzersizden uzak, fazla kalorili beslenme, çevresel faktörler insülin direncine sebep olabilmektedir. Bazı faktörler de insülin direnci oluşturabilir. Bunlar şu şekildedir:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    • Karın bölgesinde yağlanma
    • Karbonhidrat içerikli beslenme
    • Pasif yaşam tarzı
    • Obezite
    • Aile geçmişi
    • Sigara kullanımı 
    • İleri yaş
    • Etnik köken
    • Uyku apnesi
    • Steroidler
    • Hormonal bozukluklar

    İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?

    130-80 ve üzeri tansiyon

    Kadınlarda 80 cm, erkeklerde 95 cm bel çevresi

    Kadınlarda 50 mg-dL, erkeklerde 40 mg-dL altı HDL kolesterol

    Koyu renkli ve kadifemsi cilt lekeleri oluşumu

    150 mg-dL üzeri açlık trigliserit

    100 mg-dL üzeri açlık glikoz

    İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?

     Tedavi sürecinde ilk adım yaşam tarzını değiştirmektir. Egzersiz, uyku düzeninin sağlanması, yaşam tarzındaki hareketin artırılması, tıbbi beslenme desteği son derece önemlidir. Tıbbi beslenme desteği; hastanın yaşı, yaşam şekli, fiziksel aktivite şekli ve cinsiyetine göre belirlenmektedir. Karbonhidrat alımı yerine lif içerikli meyve tüketilmeli, basit karbonhidrat ile beslenmek yerine kompleks yapıda olan karbonhidratlar tüketilmelidir. Bunların yanı sıra doktor ilaç tedavisi ile uygulayarak kişinin toplam kilosunun azalmasını hedefleyerek insülin direncinin tedavisini gerçekleştirir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow