İmplant tedavisinde bunlara dikkat!
İmplant tedavisinin nasıl uygulandığını anlatan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Esma Sönmez, implant uygulamasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.
İmplantlar çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için uygulanan yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu kullanılabilecek bu yapay köklerin üzerine yerleştirilen sabit ya da hareketli protezler hastanın çiğneme fonksiyonunu ve dişlerinin estetik görünümünü sağlamak için uygulanır.
Operasyon lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Operasyondan sonra, herhangi diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Bunlar da ağrı kesicilerle ve gerekli önlemlerle rahatlıkla giderilebilir.
İmplant tedavisi, tek diş eksikliği olan hastalardan alt ve üst çenelerde hiç diş olmayan veya aşırı kemik erimesi sonucunda tam protezini kullanamayan hastalara kadar bir çok farklı hasta grubu için çiğneme etkinliği ve estetik bir gülüş sağlıyor.
İmplant nasıl uygulanır?
İlk olarak hastanın genel sağlık durumu incelenir ve ağız içi muayenesini gerçekleştirilir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant yapılmasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ile ağızdaki dişlerin ve kemiğin durumu değerlendirilir. İki ve üç boyutlu görüntüler üzerinde implantların konumu, çapları ve boyları planlanır. Bu etapta implantın ve sonradan implantın üzerine yapılacak protezin planlamasını yapan hekimin deneyimli olması çok önemlidir.
İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İşlem uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 30-90 dakika arasında sürebilir.
İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre 1,5-3 ay arasındadır. İyileşme safhasında gerekirse hastaya geçici bir protez yapılır. Hastalar bu süreçte normal beslenmelerini sürdürürler. İyileşme süresi sırasında implantı uygulayan hekim belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.
İmplantlar genel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parça çene kemiğine yerleştirilen silindir şeklindeki parçadır. Protez yapımı için kemik içindeki birinci parçayla uyumlanan abutment dediğimiz ikinci bir parça daha vardır. İyileşme süresi tamamlanıp birinci parçanın etrafı tamamen sağlıklı kemikle sarıldıktan sonra ölçüler alınarak üst yapı işlemlerine başlanır. Fonksiyon ve estetik sağlandıktan sonra protez aşaması tamamlanır.
Nelere dikkat edilmelidir?
İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir.
İmplant için eğer kişinin kemik yapısı ve genel sağlık durumu uygunsa, üst yaş limiti yoktur. Genel sağlık durumu yaştan çok daha önemli bir faktördür. İmplant uygulaması sadece daha kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalarda tercih edilmemektedir.
İmplant süresi yapılacak diş sayısına bağlı olarak değişebilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte tedaviler oldukça kısa sürelerde tamamlanmaktadır. İmplantın yerleşimi sonrasındaki ilaçlarınızı düzenli kullandığınızda hiçbir ağrı duymazsınız.
İmplantların ömür boyu sağlıkla ağızda kalabilmesi için hastaya düşen en büyük görev implant çevresindeki dokuların temizliğidir. Dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve senede bir kez dişhekimine kontrole gitmek büyük önem taşımaktadır.