hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İmmün plazma nedir? İyileşen hastanın kanı koronavirüs tedavisinde!

    İmmün plazma nedir İyileşen hastanın kanı koronavirüs tedavisinde
    expand

    İmmün plazma tedavisi Sağlık Bakanlığı ve Kızılay koordinesinde koronavirüs tedavisinde uygulanmaya başlanıyor. Geçtiğimiz hafta süreçle ilgili ilk bilgiyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vermişti. Peki, tam olarak immün plazma nedir, süreç hangi aşamada?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmmün plazma tedavisi için harekete geçildi. Kısaca iyileşen hastanın kanı ile tedavi olarak bilinen immün plazmanın kriterleri geçtiğimiz hafta netleşmişti. Konuyla ilgili ilk bilgilendirmeyi yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu tedavinin Dünya Sağlık Örgütü’nün de tavsiye ettiği tedavi yöntemleri arasında olduğunu belirtmişti. İşte o tedaviyle ilgili detaylar…

    İMMÜN PLAZMA NEDİR?

    İmmün plazma iyileşen hastanın kanıyla oluşturulan serumun hastaya uygulanması olarak biliniyor. Ancak bu tedavinin uygulanabilmesi için tedavisi tamamlanan hastanın bazı kriterlere sahip olması gerekiyor. Peki, bu kriterler neler?

    İMMÜN PLAZMA İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

    Bakanlık tarafından Kovid-19 immün plazma tedarikinde belirlenen kriterlere göre, Kovid-19 virüs enfeksiyonuna yakalanmış ve sonrasında iyileşen bireylerin bağışçı olabilmeleri için, bu kişilerin enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu gerekli olacak.

    Yeni tip koronavirüsü yenen doktor ilk plazma bağışçısı oldu

    Bağıştan 14 gün öncesinde bu kişilerin klinik semptomları tamamıyla ortadan kalkmış olacak. Bir ya da daha fazla kez olmak kaydıyla nazofarengeal sürüntü örneği ile yapılan test sonucunun ya da kan numunesinden çalışılan moleküler test sonucunun "negatif" olması gerekecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyileşen bireylerin, mevcut yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olabilmesi için gerekli sorgulama yapılacak. (Kısa Fizik Muayene, Aferez Bağışçısı Bilgilendirmiş Onam Formu'nun Doldurulması, Kan Bağışçısı Sorgulama Formu'nun Doldurulması ve Değerlendirilmesi)

    Plazma bağışı yapması uygun olarak değerlendirilen bağışçılardan alınacak serum örneklerine ulusal mevzuata uygun olarak mikrobiyolojik tarama testlerinin çalışılması sağlanacak.

    Kritik öneme sahip

    (Serolojik olarak HBsAg, anti-HCV, anti-HIV 1-2 ve anti-sifiliz Ab testleri) Plazma bileşeni aferez yöntemi ile toplanacak.

    Aferez yöntemiyle bağışçılardan en az 48 saat ara vermek kaydıyla haftada en çok 2 kez bağış kabul edilecek. Bileşenin izlenebilirliği amacıyla immün plazma için Kızılay'dan ISBT 128 kodu alınacak. İmmün plazma tedarik ve uygulamasında Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlediği ücret dışında hiçbir ek ücret alınamayacak.


    Bağışıklık sistemi virüsü yendi

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow