hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İleri düzey endometriozis (çikolata kisti) gebe kalmayı da engelliyor!

    İleri düzey endometriozis (çikolata kisti) gebe kalmayı da engelliyor
    expand

    Tüm dünyada 190 milyondan fazla kadını etkileyen derin yerleşimli çikolata kisti (endometriozis) oldukça sinsi ve hızlı ilerleyen bir hastalık. Üreme çağındaki kadınların yüzde 10'unda görülen endometriozis hastalığının en ileri formu olan bu hastalık kadınlarda sıkça görülüyor. İleri düzeyde hasarlanmaya yol açan bu hastalıkta bağırsaklar rahime asıcı bağlar, idrar yolları, mesane gibi organlar endometriozis tarafından tutunabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mert Göl, derin yerleşimli endometriozis hastalığının oldukça sinsi ve hızlı ilerleyen bir hastalık olduğunu belirtiyor. Tüm dünyada 190 milyondan fazla kadın bu hastalığı taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endometriozis hastalığının en ileri formu olan derin yerleşimli endometriozis da oldukça sık görülüyor. Sinsi ilerleyen ve ileri düzeyde hasarlanmaya sebep olan bu hastalıkta bağırsaklar, rahime asıcı bağlar, idrar yolları, mesane gibi organlar endometriozis tarafından tutunabiliyor.

    Derin yerleşimli çikolata kisti (endometriozis) durumunda kadınlarda en sık görülen şikayetler şu şekilde:

    Âdet dönemi ve âdet dönemi dışında ağrılarCinsel ilişki sırasında ağrıBüyük abdest ve idrar yaparken ağrıAlt karın ağrılarıKasık ağrıları İleri düzey endometriozis normal çikolata kistinden farklı bir hastalık ve tanısı da tedavisi de ayrı bir uzmanlık alanı gerektiriyor.

    NASIL TEŞHİS EDİLİR?

    Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mert Göl'ün verdiği bilgilere göre derin yerleşimli endometriozisin tanısı yukarıdaki şikayetleri olan hastalarda ilk önce bu hastalığın olduğunu düşünmekle ortaya çıkıyor. Bu şikayetler ile gelen hastalarda ayrıntılı jinekolojik muayene, ileri düzey ultrason incelemeleri ve gerekirse manyetik rezonans ve tomografi incelemeleri ile tanı konuluyor..
    Hastalarda tedavi genelde cerrahi yöntemdir. Cerrahide ise laparoskopi yöntemi tercih ediliyor. Bu hastalıkta ileri düzeyde bir cerrahi tecrübe ve cerrahın bu konu ile ilgili yıllar içinde kazandığı beceri ve eğitimi çok önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Derin yerleşimli endometriozis 3 kısımda oluşuyor. İlk kısım rahim ile bağırsak arasındaki bölme, ikinci kısım rahimin yan tarafındaki ve arka tarafındaki bağlar, üçüncü kısım ise rahimin arkasında bağırsağın önünde ve bağırsağın içine doğru ilerleyen endometriozis olarak sınıflandırılıyor.

    Derin yerleşimli endometriozis hastalarının bir kısmı gebe kalma ile ilgili de problem yaşayabiliyor. Yapılan doğru cerrahi ile hastaların gebelik oranları artırılabiliyor.

    Çikolata kisti kısırlık yapar mı?Çikolata kisti kısırlık yapar mı? İleri düzey endometriozis tedavisinde cerrahi süreçler

    Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mert Göl, ileri düzey endometriozis tedavisinde cerrahi süreçleri şu şekilde sıralıyor:

    Eğer hastada çikolata kistleri var ise onlar alınır. Endometriozisin tutunma yerlerine bağlı olarak rahime asıcı bağlar kesilir, endometriozis odakları temizlenir.Bağırsağın ön yüzündeki endometriozis odakları temizlenir.Gerekirse bağırsak içindeki endometriozis odaklarının, bağırsağın kesilerek alınması gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow