hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İklimsel değişiklikler alerji şiddetini artırıyor!

    İklimsel değişiklikler alerji şiddetini artırıyor
    expand

    Sıklığı artan alerjinin milyonların hayatını etkilediğini belirten Doç. Dr. H. Tekin Nacaroğlu “Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, hava kirliliği, paketli gıda tüketimi, kimyasal maddelerin yaygınlaşması gibi çevresel faktörler, alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini artırıyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, 18-23 Haziran Dünya Alerji Haftası kapsamında önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Nacaroğlu, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline gelen alerjinin milyonlarca insanın yaşamını etkilediğine dikkati çekerek “Bu yılki Dünya Alerji Haftası, çevresel değişikliklere bağlı olarak artan alerjik hastalıkların yönetilmesi üzerine odaklanmaktadır. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde artan alerjik reaksiyon sıklığının, genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıktığını gösterilmiştir.

    Özellikle küresel ısınmaya bağlı ortaya çıkan iklim değişiklikleri, hava kirliliği, işlenmiş ve paketli gıda tüketiminin artması, alerjenlere daha sık maruz kalma, deterjan gibi çeşitli kimyasal maddelerin yaygın kullanımı gibi çevresel faktörler, alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini artırdığı bilinmektedir” diye konuştu. Son 10 yılda anafilaksi görülme sıklığının 7 kattan daha fazla artış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Nacaroğlu “Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, hava kirliliği, paketli gıda tüketimin artması, kimyasal maddelerin yaygın kullanımı gibi çevresel faktörler, alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini artırıyor” dedi. Son yıllardan artan besin alerjileri nedeniyle çocuklarda anafilaksi riskinin daha önemli olduğunu belirten Nacaroğlu şöyle devam etti: “Bu nedenle okullar ve diğer eğitim kurumları, öğrencilerin sağlığını desteklemek amacıyla adrenalin oto enjektörlerini bulundurmalıdır. Öğretmenler, okul hemşireleri veya diğer sağlık görevlileri, adrenalin oto enjektörünün kullanımı ve acil durumlarda müdahale eğitimi almalıdır. ”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow