"İkinci Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu" bilim dünyasında ses getirdi
Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi’nde, 29 - 30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen "II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu", Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
Sempozyumda 5. Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün kazananı açıklandı. Harvard Üniversitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Mark Elliott ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker tarafından takdim edilen ödülün sahibi Yrd. Doç. Dr. Ömer Yılmaz oldu.
Sempozyum ile eş zamanlı olarak Sabri Ülker Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, Holding’in kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarının toplum sağlığının geleceğine yoğunlaşacağını belirtti.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda restorasyon başladı
Bayer Liseler Arası Bilim Yarışması’nın kazananları belli oldu
Türk gıda dünyasının duayen ismi Sabri Ülker’in anısına kurulan Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde, Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen “II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu”, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasındaki son gelişmelere ışık tuttu. 29-30 Mayıs 2018 tarihlerinde, Harvard Üniversitesi Memorial Hall’de düzenlenen Sempozyum, insan vücudunda kolestrol mekanizmasının çözümlenmesini sağlayan buluşlarıyla 1986 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü alan Michael Brown ve Joseph Goldstein’ın konuşmalarıyla açıldı.
“Türkiye’de de benzer bir merkezi Türk bilim insanlarının öncülüğünde kurmak için girişime başladık”
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Yıldız Holding olarak bilime destek vermek, bilimsel çalışmalara kaynak ayırmak bizim için çok önemli. Türkiye ve diğer ülkelerdeki en iyi kurumlardan seçilen genç akademisyenlere burs imkanı sağlayarak, onların Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’nde araştırma projelerinde görev almasına, kariyer gelişim programlarına katılmalarına destek oluyoruz.
Bunun yanı sıra ülkemizde de bilimsel verimliliğin artırılması için yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. İnsanlığa hizmet için bilimin gelişmesine desteğimiz bundan sonra da artarak devam edecek. Harvard ile beraber gerçekleştirdiğimiz ve çok başarılı sonuçlarını aldığımız bu işbirliğinin ardından inşallah yakın bir sürede Türkiye’de benzer bir merkezin Türk bilim insanlarının öncülüğünde kurulmasını arzu ediyoruz, bu konuda girişimlere başladık” dedi.
Harvard Üniversitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Mark Elliott ise Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’ne yaptığı katkılarından dolayı Yıldız Holding’e teşekkür ederek şunları söyledi: Evrensel bilimin gelişimi için lider kurum ve kuruluşlarla işbirliği çok büyük önem taşıyor. Geleceği öngörebilen, bilime yatırımı önemseyen Ülker ailesinin kıymetli bir Türk bilim insanını evrensel bir bilim kurumunda destekliyor olması gelecek için umut verici” dedi.
Obezite ve metabolik hastalıklara yatkınlığın nedeni keşfedildi
Toplantıda Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’ndeki son keşiflere ilişkin bilgiler de aktarıldı. Merkezde 2017 Kasım ayında hücrelerde bulunan Nrf1 molekülünü ve bu molekülün karaciğerdeki önemli fonksiyonu keşfedilmişti. “Metabolik koruyucu” adını verilen Nrf1 molekülü, hücrede kolesterol seviyelerini güvenli bir aralıkta tutarak bu şekilde karaciğer dokusu yağlanmasını ve hasarını önlüyor. Bu keşfin ardından devam eden çalışmalarda ise Nrf1 molekülünün kahverengi yağ hücrelerinin görevini sağlıklı bir şekilde yürütmesinde de kilit bir rol oynadığını tespit edildi.
Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün bu yılki kazananı Yrd. Doç. Dr. Ömer Yılmaz’ın oldu
Sabri Ülker Vakfı’nın akademi, endüstri ve araştırma enstitülerindeki genç bilim insanları teşvik etmek ve araştırmaların toplum faydasına sunulmasına destek olmak hedefiyle hayata geçirdiği “Sabri Ülker Bilim Ödülü”nün kazananı da II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda açıklandı. Bu yılki “Sabri Ülker Bilim Ödülü”nün sahibi “Hastalıklarda Kök Hücrelerin Diyetle Kontrolü” başlıklı projesiyle Massachusetts Institute of Technology (MIT) Kanser Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Yılmaz’ın oldu. Yılmaz, araştırmasında özellikle beslenme bozukluğu durumunda ve yaşlanma sürecinde oluşabilecek kanser ilişkili sorunların tedavisinde farklı beslenme tiplerinin bağırsak kök hücrelerinin biyolojisini nasıl etkilediğini ortaya koydu.
SON DAKİKA
-
01. 54
Panama'dan Trump'a net yanıt: "Panama Kanalı Panamalılarındır"
-
01. 21
Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu değişikliği kabul edildi
-
01. 06
Narin davasının dosyalarında ne var?
-
00. 50
"Gece Kartalları" ıssız sokakların sesi oluyor
-
00. 42
Çad’da sıcak saatler! Cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde silah sesleri
-
00. 28
Merak edildi: KPSS ORTAÖĞRETİM: 60 puanla nereye girilir? 50,55,60,61,63,65,70,75,80 PUANLA NEREYE GİRİLİR?
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilosu 400 TL'den 500 TL'ye çıktı! Havalar soğudu, taleplere yetişilemiyor! 'Grip ve nezleden koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor!'
Önce Covid, Sonra HMPV, Şimdi de ABD’deki Norovirüs! İşte Belirtileri...
Sosyal Medya Bu Diyeti Konuşuyor: Menüde Sadece Et Var!
Aşırı Yeme Ve Aşırı Uyumak Bu Hastalığın Habercisi Olabilir!
Prof. Dr. Tevfik Özlü'den 'HMPV' açıklaması: Türkiye'de anormal durum yok