İftarda hızlı yemek yememeye dikkat edin
Bütün gün sabırla beklediğiniz iftar saati geldi ve masaya oturdunuz… Masaya oturmanızla kalkmanız arasında ne kadar süre var, hiç dikkat ettiniz mi? Çoğu kişi uzun süreli açlığın vermiş olduğu sabırsızlıkla hızlıca yemeğini yiyor ve masadan kalkıyor. Oysaki doğru olan yavaş yavaş yemektir. Neden mi? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
Hızlı yemek=daha fazla yemek
Yemekten sonra açlık hormonu olan ghrelin hormonu baskılanır, leptin gibi tokluk hormonları salgılanır. Bu hormonlar beyninize doygunluk sinyali gönderir, tok hissettirir ve yemeği bırakmanızı sağlar. Bu işlem yaklaşık 20 dakika sürer, hızlı yemek beyninize bu sinyallerin ulaşması için gereken zamanı tanımaz ve aşırı yemenize neden olur.
Orucunuzu su ve çorba ile açtıktan sonra 20 dakika ara vermeniz beyninize tokluk sinyallerinin ulaşmasına zaman tanır ve dolayısıyla kendinizi daha tok hissettiğiniz için çok daha az yemenizi sağlar. Aynı zamanda hızlı yemek daha az çiğnemek anlamına gelir ancak yapılan çalışmalar iyice çiğnemenin tokluğu artırdığını ve kalori alımını azalttığını göstermektedir.
Sindirim problemleri
Hızlı yemek yiyerek boş mideyi hızla doldurmak ve hızlı yemek yerken besinlerle birlikte havanın da yutulması gaz ve şişkinlik problemlerine neden olur. Aynı zamanda besinler tam çiğnemeden ve büyük lokmalar halinde yutulduğunda sindirim süreleri uzar ve bu da organları daha fazla yorarak mide ve bağırsak problemlerine zemin hazırlar.
Tatlı ihtiyacına son
Uzun süreli açlıktan sonra hızlı yemek yeme kan şekerinizin hızla yükselmesine ve insülin seviyelerinin de hızla artmasına neden olur. Bunu takiben yemekten bir süre sonra kan şekeriniz düşme eğilimi gösterir. Kan şekerinizin düşmesi tatlı yeme ihtiyacınızı artırır. Bununla birlikte yemekten sonraki yorgunluk ve uyku hali kaçınılmaz olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tek öğün beslenmek mucize mi? Dilara Koçak yazdı
Bu kez bir fenomen masada kaldı... Her estetik güvenli mi! Fulya Soybaş yazdı
Kış eczanenizdeki doğal takviyeler! A, C, E vitamini ve magnezyum deposu besinler neler?
NİLSU BERFİN AKTAŞ'IN ZAYIFLAMA SIRRI! Tam 10 kilo verdi
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!