İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? Ne iyi gelir? Neyin belirtisi?
İdrar yolu enfeksiyonu tehlikeli hastalıklar arasında yer almaktadır. Böbrek ile böbrekleri mesaneye bağlayan üreter ismi verilen kısımda meydana gelir. Zamanında teşhis ile beraber tedavinin yapılması gerektiği önemli rahatsızlıklardan biridir. Peki, idrar yolu enfeksiyonu neden olur? Ne iyi gelir? Neyin belirtisi? İşte detaylar.
İdrar yollarında meydana gelen çeşitli iltihab problemleri idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Genelde alt idrar yollarında meydana gelen sorunlar arasında yer alır. Mesanede meydana gelen bu idrar yolu iltihabı aynı zamanda sistit olarak bilinmektedir. Ayrıca alt idrar yolları enfeksiyonu genelde zararsız olarak bilinir. Bu noktada üst idrar yolları ise oldukça tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Üreter kısmının pelvis bölümünde meydana gelir ve iltihaplanmaya neden olarak ciddi sorunlar teşkil eder.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
İdrar yolu enfeksiyonu genel olarak bakterilerin meydana getirdiği bir problemdir. Altta yatan en önemli sebebi bu olduğunu söylemek mümkündür. Üretra bölümünden tırmanmak suretiyle problemi yaratan Ecsherichia türündeki bağırsak bakterileri bu probleme neden olmaktadır. Aynı zamanda nadir olsa bile bazı patojen, virüs ve mantar gibi enfeksiyonlar da bu sorunu yaratabilmektedir. Ancak daha çok bilindik bir bağırsak bakteri türü bu problemin temel nedenidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelecek en önemli unsur sudur. Bu problemi yaşayan kişilerin mutlaka düzenli olarak bol su içmek suretiyle, mesane kısmını temiz tutması gerekmektedir. Daha doğrusu yıkaması gerektiğini söylemek mümkündür. O yüzden böyle seviye sorun ile karşı karşıya kalan kişinin gün içerisinde ortalama 2 litre gibi bir su içmesi önemlidir.
Bu sayede bakterilerin çoğalması ile beraber enfeksiyonun önlenmesi noktasında önemli bir potansiyel yakalanır. Bu doğrultuda su ile beraber destekleyici olarak bitkisel çaylar önemli bir olanaktır. Özellikle alkol ve kahve ile limon gibi unsurlar bu sorunu tetikleyici durumlar arasında yer alır. O yüzden mutlaka bu kaynakların tüketiminin azaltılması ya da tamamen bırakılması büyük öneme sahiptir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neyin Belirtisi?
Doğrudan adından da anlaşılacağı üzere idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ortaya çıkarır. Yani hem alt hem de üst idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. O yüzden ortaya çıkacak belirtiler mutlaka dikkatli şekilde incelenmeli ve buna göre en kısa süre içerisinde doktora başvurulmalıdır. Böylece ele alınacak teşhis ve tetkik ile beraber tedavi üzerinden, alt idrar yolu enfeksiyonu ile üst idrar yolu enfeksiyonu konusunda çözüm üretilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak idrar yolu enfeksiyonu yanma veya sık idrara çıkma gibi temel belirtileri üzerinden kendini gösterir. Ancak aynı zamanda herhangi bir belirti göstermeden de sorun yaşanabilmektedir. Tabii sıklıkla görülen ortak bazı idrar yolu enfeksiyonu belirtileri söz konusudur.
- İdrar bölgesinde yanma ve ağrı.
- Sık sık idrara çıkma problemi.
- İdrar tutma konusunda güçlük çekme.
- İdrar debisinde zayıflama.
- Alt karın kısmında ağrı.
- İdrar üzerinde kan.
Aynı zamanda böbrek tutulumu yaşandığı idrar yolu enfeksiyonları için farklı belirtiler söz konusudur.
- Böbrekte hassasiyet,
- Ateş,
- Yan ağrısı,
- Halsizlik,
- Bulantı ve kusma,
Ancak böbrek tutulumu konusundaki her vakada bu belirtiler ortaya çıkmaz. Daha çok alt idrar enfeksiyonu konusunda ortaya çıkan yanma ve ağrı ile beraber sık idrar çıkma gibi durumlar belirti olarak öne çıkar.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Özellikle alt idrar yolu enfeksiyonu kolay tedavi edilebilen sorunlardan biridir. Ancak bunun için mutlaka erken uzman bir doktora başvurmak büyük öneme sahiptir. Diğer yandan komplike olmayan İdrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %30 ila %50’si kendiliğinden iyileşir. Fakat semptomları minimum seviyeye çekmek ve patojenleri yok etmek amaçlı antibiyotik tedavisi gerçekleştirilebilir. Bu konuda böbrek tutulumu ile birlikte meydana gelen idrar yolu enfeksiyonlarına zamanında müdahale edilmezse, çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmak mümkün.
Bu sebepten dolayı genel olarak uzman bir doktor kontrolü altında yapılacak teşhis ile beraber tedavi açısından antibiyotik ve birtakım ilaçlar söz konusudur. Ancak şeker hastaları, gebeler ve çocuklar ile beraber bağışıklığı düşük olan insanlar için, özel tedavi yöntemleri bu hastalık için ele alınmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye, diyabet sıklığında Avrupa’da ilk sırada! Sık idrara çıkma, istemsiz kilo kaybı hastalık belirtisi olabilir
Organ bağışı çağrısı: Organ bağışındaki yetersizlik karaciğer nakli bekleyen hastalar için engel oluşturuyor
Yüzyılın vebası! Genç yaşta gözleri vuruyor! Kör kalma riski yüksek
Çocuklarda sık görülen kış hastalıkları! En sık nedeni virüsler
Akciğer kanserinin sinsi ve aldatıcı bu belirtisine dikkat! Akciğer kanseri nedenleri