hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdrar yolu enfeksiyonlarının önemsenmemesi hangi problemlere neden oluyor?

    İdrar yolu enfeksiyonlarının önemsenmemesi hangi problemlere neden oluyor
    expand

    Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sistit, mesane iltihabı için kullanılan tıbbi terimdir. Çoğu zaman, iltihaplanmaya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur ve buna idrar yolu enfeksiyonu (İYE) denir. Mesane enfeksiyonu ağrılı ve rahatsız edici olabilir ve enfeksiyon böbreklerinize yayılırsa ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir.

    İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

    İdrar yolu enfeksiyonlarının en yaygın semptomları ağrılı idrara çıkma, genellikle keskin bir ağrı veya yanma hissi, sık veya acil idrara çıkma isteği görülmesi. Diğer belirtileri ise; gece idrara çıkma ihtiyacı, anormal idrar rengi, kötü veya güçlü kokulu idrar, idrarda kan, idrarda iltihap, bel veya karın ağrısı oluyor. Enfeksiyon böbreklere yayılırsa ateş, titreme, bulantı ve kusma görülebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonu hastaların yüzde 30'unda tekrar eder ve genellikle ateşli bir hastalığa neden olur.

    Kadınlar fiziksel anatomi sebebiyle daha sık mesane enfeksiyonları veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları yaşayabilmektedirler çünkü; üretra kadınlarda daha kısadır, bu da bakterilerin mesaneye ulaşmak için kat etmesi gereken mesafeyi azaltır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl teşhis edilir?

    Hastanın şikayetleri dinlendikten sonra ve fizik muayene yapılır. Ardından idrar ve kan tahlilleri yapılabilir. Bunun dışında ultrasonografi, sistoskopi, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme teknikleri de gerekebilir.

    Tedavisi nasıldır?

    Tedavide genellikle antibiyotikler ve idrar yolu temizleyicileri kullanılır. Uygun tedavi planlaması sonucunda şikayetler 24 saat içinde ortadan kalkar. Tedaviye geç kalınması ya da bilinçsiz uygulamalar yapılması sonucunda hastalık ilerleyebilir ve böbreklere yayılarak kronikleşebilir. Gerekli önlemlerin alınmadığı kişilerde 1 yıl içerisinde üç veya daha fazla sayıda tekrarlayan kronik idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Bu durum hayat kalitesini oldukça olumsuz etkiler.

    İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden herhangi birinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Çıkan sonuçlara göre belirlenen tedavi doğru şekilde uygulandığında hastanın tüm şikayetleri ortadan kalkar. İdrar yolu enfeksiyonu yaşamamak için bol su içmek ve hijyen kurallarına dikkat etmek çok önemlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow