İdrar Kesesi (Mesane) Nedir? İdrar Kesesinin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
İnsan vücudunda çok sayıda organ bulunmaktadır. Bu organların görevleri ise birbirinden farklı özelliklerdedir. Yani her organın vücut için yaptığı bir veya birden fazla görev vardır. Önemli organlardan biriside idrar kesesidir. Sahip olduğu görev bakımından faklı bir önem kazanmıştır.
İdrar Kesesi (mesane) Nedir?
İdrar kesesi, isminden de anlaşılacağı gibi idrar ile alakalı olan bir organdır. Bilinen en yaygın adı ise mesanedir. Mesane insan vücudunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Böbrekler ile yakından ilgili olan bu organın birçok önemli faydası vardır.
İdrar Kesesi, mesane ya da bilinen diğer adıyla sidik torbası, idrarı depolayan bir organdır. İdrara çıkılmadan önce idrar bu yerde toplanır. Mukoza adı verilen bir tabakaya sahip olan bu organ hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır. Bu organda bulunan idrar miktarı değişiklik gösterebilir. O yüzden genişleme özelliği olan bir organ olduğunu söyleyebiliriz.
İdrar kesesinde 600-800 ml arasında idrar bulunabilir. Bu normal miktarlardır. Ancak, bazı durumlarda bu miktar 1500 ml'e kadar yükselebilir. Zaten idrar kesesi dolduğu zaman kişilerde idrara çıkma hissi doğmaktadır. İdrarı tutmak ise birçok hastalığa neden olabilir. O yüzden mesane dolmadan önce idrar yapmak her zaman için daha uygundur. Aksi halde çeşitli problemleri yaşama ihtimaliniz olduğunu sakın unutmayın.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan mesane küçük farklılıklara sahip olmaktadır. Bunun nedeni ise anatomik yapıdan kaynaklanmaktadır. Böbreklerden mesaneye doğru giden bir kanal vardır. Mesanenin alt tarafında ise üretra adı verilen kısım bulunur. Bu kısım erkeklerde daha uzunken kadınlarda daha kısadır. Ayrıca erkeklerde mesane bölgesine yakın prostat bulunur. Kadınlarda ise prostat bulunmaz. Her iki cinsiyet için mesanenin yaradığı işler ise aynıdır. Mesane dolmaya yakın idrara çıkarak boşaltım yapmak gerekmektedir.
İdrar Kesesinin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
İdrar kesesi insanlarda ve memeli hayvanlarda gelişmiş bir şekilde yer alır. Vücuttaki idrar dışarı atılmadan önce bu kesede birikir. Bu biriken idrar dolduğu sürece vücuttan atılmaya devam eder. Bu döngü içerisinde vücutta biriken idrar için idrar kesesi görevini yapmaya devam eder. İdrar kesesi sayesinde vücuttaki idrarın depolanması sağlanır.
İdrar kesesinde işlevsel bir sorun görünürse eğer önemli rahatsızlıkların oluşması muhtemel bir durum olabilir. Bu gibi durumlarda dikkatli olarak önlem almaya çalışmanız sağlık açısından oldukça önemli bir konudur. Vücut için önemli görevler verilmiş olan idrar kesesi önemi büyük olan bir organdır. Yapısı esnek olduğu için bir balon gibi düşünülebilir. İdrar miktarı arttıkça genişlemesi de bunun göstergesi olarak dikkat çekmiştir.
İdrar kesesinin görevleri:
- - Boşaltım sisteminin önemli parçalarından birisini oluşturur,
- - Böbreklerden süzülen ve üreterler yardımıyla iletilen idrar, vücuttan çıkana kadar idrar kesesinde tutulmaktadır,
- - Vücudun atık deposu idrar kesesidir,
- - İdrarın depolanmasını sağlar ve idrar yapıldıktan sonra içini boşaltan bir organ olarak bilinir.
İdrar kesesi genişleyebilen ve esnek yapıda olan bir organdır. Bu özelliğin ana nedeni ise idrarın değişen olan miktarıdır. Yani az miktardaki idrar artmaya başladıkça idrar kesesi genişler ve kapasitesi artar. Tabi bu durumda idrara çıkma hissinin artarak devam edecektir. Bu yüzden idrar hissiniz olduğu zaman kesinlikle tutmaya çalışmayın ve bir an önce boşaltmak için çabalayın. Aksi halde hastalık yaşama durumunuz olabilir.
İdrar kesesinden kaynaklı olan problemler yaygın olan durumlardan birisidir. Bunun nedenleri de idrarın tutulmaya çalışılması ve çeşitli hastalıklardır. Kendiliğinden ortaya çıkan hastalıklara yapacağınız bir şey yoktur ama idrarı tutmamak sizin elinizde olan bir şeydir. Buna mutlaka dikkat edin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Survivor'da da yarışmıştı! Hayat Bilgisi'nin Arif'i Ümit Erdim'in zayıflama sırrı ortaya çıktı, 60 kiloyu böyle verdi!
GRİBİ HIZLICA GEÇİRİYOR! Serum almış gibi hemen ayağa kaldırıyor! Yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı...
Yemeği spordan önce mi yiyelim sonra mı? Hangisi daha iyi?
Gıda mühendisinin asla evime sokmam dediği 3 besin! Faydalı sanılıyor ama...
Dijital bağımlılığın çocuklarda yol açtığı sorunlara dikkat!