HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, cinsel yolla bulaşan ve kadınlarda sıkça görülen HPV virüsü ile ilgili tüm merak edilen soruları cevapladı.
HPV nedir?
HPV bir virüstür, kadınlarda en sık görülen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon nedenidir. 200’den fazla farklı tipi vardır. Vücuttaki hücrelere yerleşip uzun süre sessiz kalabilir. Zamanla da genital siğiller ya da rahim ağzı kanserine dönüşebilen lezyonlar oluşturabilir.
Genital siğiller kanserleşir mi?
Genital siğiller kanser değildir ve kansere dönüşme ihtimali bulunmaz. HPV tip 6 ve tip 11 tarafından oluşur (İyi huylu HPV tipleri). İç dudak çevresinde, klitoris çevresinde, makata yakın kısımda fark edebileceğiniz küçük siğiller oluşur.
Genital siğiller tedavi edilmeli mi?
Genital siğiller mutlaka tedavi gerektiriyor. Çünkü zamanla yayılıyor ve hem görüntü, hem cinsel yaşam olarak konforu ileri derecede bozabiliyor.
Siğil tedavisi nasıl oluyor?
Tedavisi için damla krem şeklinde siğil üzerine uygulanan ilaçlar ya da yakma, dondurma gibi cerrahi işlemler, bazen de hem cerrahi işlem, hem de ilaç kullanımı gerekiyor. Cinsel yolla bulaştığı için partnerinizin de üroloji uzmanına muayene olmasında yarar var.
Siğilin yakılması vücuttan HPV virüsünü tamamen temizliyor mu?
Hayır. Lezyonu yok etmek mümkün, ama virüs bazı hücrelerin içinde, bağışıklık sisteminden kaçarak yaşamaya devam ediyor. Tedavi görsek bile zamanla yeni siğiller oluşabiliyor.
Rahim ağzı kanseri ile HPV'nin bağlantısı nedir?
Rahim ağzı kanseri (Skuamöz hücreli olan) gelişen kadınların %98’inde altta yatan neden HPV virüsünün hücreleri kanserleştiren (yüksek riskli) tipleri.
Hangi HPV tipleri tehlikeli?
Tip 16 ve Tip 18 en tehlikeli, hücreleri kanserleştirme riski en fazla olan HPV tipleri. Ayrıca Tip 16 ve Tip 18 kadar olmasa da tip 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59’da yüksek riskli HPV tipleri.
Rahim ağzında yüksek riskli HPV taşıyıp taşımadığımızı öğrenebilir miyiz?
Elbette. Smear yaptırdığınızda aynı örnekten HPV taşıyıp taşımadığınızı ve taşıyorsanız hangi HPV tipi olduğunu 10 gün içinde öğrenebiliyoruz. Bunun için cinsel aktivitesi başlamış her kadının mutlaka Smear testi yaptırması önemli. Eğer yanında HPV testi de çalışılırsa, rahim ağzı kanserine karşı en yararlı taramayı yaptırmış olursunuz. 5 yıl boyunca tekrar smear yaptırmanıza gerek kalmıyor.
Smear sonucum anormal ve HPV taşıyıcısı çıkarsam ne yapmalıyım?
Kolposkopi dediğimiz rahim ağzını 40 kat büyüterek incelediğimiz işlemi yapmamız gerekiyor ve şüpheli alanlardan biyopsi almalıyız. Biyopsi sonuçlarına göre tedaviyi şekillendiriyoruz.
HPV'ye karşı aşı var mı?
HPV virüsüne karşı aşı bulunmaktadır. Rahim ağzı kanseri aşısı olarak da bilinen 2 tip aşı piyasada mevcut. Henüz cinsel ilişki yaşına gelmemiş genç kızlarda yapılması en etkili korumayı sağlıyor. Ama cinsel aktivitesi başlamış ileri yaştaki kadınlar da yaptırabilir.
Aşı kaç doz yapılmalı?
İki ya da üç doz. Yaşınıza göre değişiyor.
Aşı koruyor mu?
%90’ın üzerinde rahim ağzı kanserine karşı koruyucu. Aşı tüm dünyada yaygınlaşıyor ve yakın gelecekte bu sayede rahim ağzı kanseri tarihe karışabilir.
HPV'yi vücuttan tamamen temizlemek için yapılabilecekler var mı?
Elbette. İyi beslenmek önemli. Folik asit takviyesi almak faydalı görünüyor. Doğum kontrol hapları virüsün vücuttan atılımını zorlaştırıyor, bu nedenle rahim ağzında yüksek riskli HPV saptanan ya da kanser öncüsü lezyonları saptanan kadınlar herhangi bir nedenle doğum kontrol hapı kullanmazsa iyi olur. Sigaradan uzak durmalıyız. Çok eşli bir cinsel yaşam, HPV bulaşı ve HPV’nin vücutta kalması açısından risk yaratıyor, buna da dikkat etmeli. Ayrıca son yıllarda Japon sheetake mantar ekstrelerinin 1-2 yıl kadar kullanımı vücuttan HPV atılımı şansını arttırdığına dair bilgilerimiz var.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor