Hpv Nedir, Neden Olur? Hpv Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
HPV virüsüne bağlı olarak meydana gelen lezyonlar erkeklerde kolay bir şekilde fark edilebilirken, kadınlarda o kadar da kolay fark edilememektedir. Bu durumun sebebi ise kadınların üreme organ yapısı erkeklere göre daha girintili çıkıntılı ve içe dönük olması şeklinde açıklanmıştır. HPV, kadınların ve erkeklerin üreme organlarında siğil şeklinde enfeksiyon oluşmasını sağlayan bir virüs kaynaklı bir hastalıktır.
HPV Nedir, Neden Olur?
HPV (Human Papilloma Virüs) erkeklerde ve kadınlarda genital bölgede ve bölgenin mukozasında enfeksiyon oluşturan ve condyloma accuminata (kondilom) şeklinde adlandırılan siğil benzeri kitlelerin oluşmasına neden olan bir çeşit virüstür. HPV virüsü hemen her virüs türü gibi vücuda bir kez girdiği zaman hücre içerisine yerleşerek dönemsel olarak tekrar kişilerde siğil oluşumuna neden olabilmektedir.
HPV virüs kadınlarda ilerki dönemlerde rahim ağzı kanserini de oluşturabilmektedir. Cinsel yol ile bulaşan bir hastalıktır. Oral ya da anal seks sonrası siğil oluşumu gözlemlenebilir. Virüsün bulaşması için enfekte bölgelerin teması da bulaşma için yeterli olabilmektedir. Virüs bulaştıktan sonra 2 ile 6 aylık süreçte oluşmaya başlar. Pembe - beyaz bir renge sahiptir. Kişilerde ağrı meydana getirmez, fakat kaşıntı ve yanma hissi oluşturabilir.
HPV Belirtileri Nelerdir?
Kişi HPV virüse yakalanmış olsa bile hemen semptom göstermeyebilir. Bu durum kişinin yaşına, bağışıklığına, hastalığın varlığına, HPV çeşidine, eşlik eden enfeksiyona göre değişkenlik göstermektedir. Herhangi bir belirti olmasa dahi bulaşıcılık devam etmektedir. En belirgin semptom ise penis, anüs, vajina ve rahim ağzında oluşan siğillerdir.
HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?
HPV'nin bilinen net bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat ortaya çıkan patolojiler tedavi edilebilmektedir. Vücuda giren virüs ömür boyu hücrelerde kalır ve zaman zaman etkisini gösterir dense bile, günümüzde yapılan DNA incelemeleri sonucunda virüsün genetik materyalinin 6 ile 24 ay aralığında vücuttan tamamen atılabildiği gözlemlenmiştir. HPV kimde kalır, kimde atılır kesin olarak bilinmemektedir. HPV virüsün dışarı atılmasındaki en önemli etken hastanın bağışıklık sistemidir. Genital siğiller bazı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Fakat tedavi edilse bile bazı zamanlar tekrar çıkabilir. Bu durumda tekrar tedavi gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor