Hormon Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Hormon Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Hormon testi, kişiden kan veya idrar alınması sonucunda hormonun vücutta bulunan miktarının ölçülmesi esasına dayanmakta olan bir laboratuvar tetkiki olarak bilinmektedir. Vücudumuzda endokrin bezlerinden veya bazı organlardan salgılanarak kana karıştığı bilinen madde hormon olarak ifade edilebilir. Hormon testi kan, idrar veya tükürük örnekleriyle tetkik edilebilmektedir. Endokrin sistemine bağlı olarak gelişen hastalıkların tanı ve teşhisinde önemli yer oynamaktadır.
Hormon Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
Hormon testi yapılmasıyla hastalıklarını tanısının daha kolay bir şekilde konulması mümkün olmaktadır. Kanda bulunan belirli parametre değerlerinin ölçülmesiyle çeşitli hastalıkların teşhis edilmesi sağlanmaktadır. Hormonlar, iç salgı bezleri tarafından salgılandığı bilinen ve kanda bulunmakta olan maddeler olarak bilinmektedir.
Hormonlar, organların doğru çalışmasını ve devam etmesini sağlayan maddeler olarak ifade edilebilmektedir. Vücutta bulunan tüm hormonlar farklı işlemlerin gerçekleşmesinden sorumlu olmaktadır. Vücuttaki hormon dengesinin bozulması halinde ise birçok organ düzgün bir şekilde işlerini gerçekleştirememektedir. Bu durumda ise çeşitli hastalıkların ortaya çıkması mümkün olmaktadır.
Hastalıkların tedavi edilebilmesi için ise teşhis edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Böyle durumlar için öncelikli olarak hormon değerlerinin ölçülmesi gerekmektedir. Hastadan alınan kanda bulunan çeşitli değerlerin detaylı olarak incelenmesi işlemi hormon testi olarak bilinmektedir.
Hormon testlerinin yapılabilmesi vücutta bulunan doku ve organlara bağlı olan vücut sıvılarının incelenmesi yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Böbrek üstü bezine bağlı olarak çalıştığı bilinen hormonların testi için idrar seviyesinin ölçülmesi gerekmektedir.
Yapılacak olan hormon testleri ile bakılacak olan bölgelerin ve sıvıların da farklılık gösterdiği ifade edilebilir. Bu durumda tiroid hormonu testi yapılabilmesi için dirseğin iç kısmından kan alınması gerekmektedir. Hormon dengesinin bozulması durumunda birçok organın düzgün çalışmamasına bağlı olarak hayati fonksiyonlarda tehlikeye girebilmektedir.
Hormon Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Hormon testi, endokrin sisteme bağlı olarak gelişen hastalıklara tanı konulmasında ve hastalıkların teşhis edilmesinde uygulanmakta olan yöntemler olarak bilinmektedir. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan ve düzenli olarak kontrol gerektiren kişiler için hormon testlerinin yapılması gerekmektedir. Vücutta bulunan farklı dokuların ve organların incelenmesi için çeşitli hormon testlerinin uygulandığını söylemek mümkün olmaktadır.
Hormon testi vücutta meydana gelecek olan çeşitli belirtiler doğrultusunda uygulanmaktadır. Özellikle adet kanamalarının düzensiz olması halinde bu durum endokrin sisteme bağlı olarak meydana gelebileceği için hormon testi yapılması gerekmektedir.
Aynı zamanda kemik erimesi bulunan kişilerde kanda bulunan D vitamini seviyesini ölçmek için hormon testi yapılması gerekmektedir. Kadın vücudunda normalden fazla bir tüylenme sorunu görülmesi durumunda da hormon testi uygulanması gerekmektedir.
Hamilelik döneminde de annenin ve bebeğin sağlığı için hormon testlerinin yapılması gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır. Diyabet hastaları tarafından da sağlık açısından düzenli hormon testlerinin yapılması önerilmektedir.
Genel olarak endokrin sisteme bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıklar için hastalara hormon testi yapılması gerekmektedir. İnsan vücudunda yer alan farklı organların düzgün çalışmasını sağlayan kan molekülleri hormonlar olarak bilinmektedir.
İnsan vücudunda ise farklı yapılara ve fonksiyonlara sahip olan çeşitli hormonlar bulunmaktadır. Bazı hormonlar kan testinde çıkarken bazıları ise idrar testinde çıkabilmektedir. Ancak hormon testleri vücutta bulunan sorunun net olarak anlaşılması için sabah aç karnına yapılması gereken bir test olarak bilinmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklarda sık görülen kış hastalıkları! En sık nedeni virüsler
Akciğer kanserinin sinsi ve aldatıcı bu belirtisine dikkat! Akciğer kanseri nedenleri
Yeni araştırma kanserle ilgili çarpıcı gerçeği ortaya koydu: BUNAMA RİSKİNİ AZALTIYOR
Anne karnındaki gizli tehlike! Hormonların doğal işleyişini bozuyorlar... Dilara Koçak yazdı
Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç ev hapsi cezası almıştı! Müge Anlı ile tanınan Prof. Dr. Arif Verimli uyardı: 'ÇOK BÜYÜK PATLAYACAK!'