Hormon Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir? Hormon Bozukluklarına Hangi Bölüm Bakar?
Hormon bozukluğu bulunan hastalar hastanenin dahiliye bölümüne gitmelidir. Dahiliye doktoru ise, gerek gördüğü takdirde hastaları endekronoloji servisine yönlendirir. Eğer hastalar isterlerse direkt olarak da endekronoloji servisine de başvurabilirler. Ama hastalığın altında yatan neden farklı olabileceği için ilk olarak dahiliye bölümüne gitmek daha avantajlıdır.
Hormon Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Hormonlar vücut fonksiyonlarının doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kadınlarda meydan gelen iştah artışı, tüylenme, adet düzensizliği, kilo sorunları hormon bozukluğu nedeni ile ortaya çıkabilir. Hormon bozukluğu olan kişilerin öncelikle dahiliye bölümüne başvurması önerilir.
Dahiliye doktoru gerek görürse endektoloji ya da jinekoloji bölümüne de sizi yönlendirebilir. Doktor hormon bozukluğunu teşhisini koyabilmek için ilk olarak kan testi yapar. Daha sonra gerek gördüğü zaman ultrason muayenesi yapabilir.
Hormon Bozukluklarına Hangi Bölüm Bakar?
Kadınlarda görülen hormon bozukluğu östrojen bozukluğu ve progestron bozukluğu olmak üzere de ikiye ayrılır. Progestron hormonu, yumurtalıklar tarafından salgılanan bir hormon çeşididir. Rahmi gebeliğe hazır bir hale getirir. Gebelik gerçekleşmediği zaman ise, hormon düşüşe geçer. Progestron hormonun bozukluğu ise, kadınlarda adetin oluşmasını önleyerek kısırlığa neden olur. Östrojen hormonu ise, hem kadınlarda hem de erkeklerde sıkça salgılanan bir hormondur. Kadınlarda daha fazla salgılanan bu hormonun bozulması çok önemli sorunlara yol açar.
Tedavi edilmediği durumlarda ise, kadınların erken menopoza girmeye neden olur. Hormon bozukluğu belirtileri ise, görüldüğü andan itibaren dahiliye bölümüne gidilmesi gerekir. Hastane ya da sağlık kuruluşunda endokrinoloji bölümü yer almıyorsa kadınlık hormonları dışındaki diğer hormonlar dahiliye bölümünü de ilgilendirir.
Sağlık kuruluşunda endokrinoloji bölümü bulunmuyorsa da dahiliye bölümüne gidilmesi gerekir. Uzman bir hekim tarafından tespit edilen hormon bozuklukları, hormon bozukluğunun oluşma nedenlerine göre farklı şekillerde de tedavi edilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
-
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün