Horlama Neden Olur? Nasıl Geçer? Horlamaya İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Horlama üst solunum yollarından geçen havanın boğaz bölgesinden gelmesi sırasında yumuşak dokunun titremesi sonucu oluşmaktadır. Uyku esnasında dil kökü, küçük dil ve damak boğaz ile birleştiği alanda bir miktar daralma meydana gelmektedir. Hava yolunun daralması ile birlikte ortaya çıkan şiddetli ses solunum yolunun darlığına göre de farklılık göstermektedir.
Horlama Nedir?
Horlama günümüzde pek çok kişide görülen durumlardan birisidir. Uyku sırasında yutak bölgesinde yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde oluşan gevşeme ile bu bölgedeki yumuşak doku solunuma bağlı olarak titrer. Bu titreşimin etkisi ile birlikte ortaya çıkan sese horlama adı verilmektedir.
Horlama erkeklerde daha fazla görülen bir durumdur. Özellikle erkeklerin boyun bölgesinde yağlanma oranı daha fazladır. Bu nedenle uyku sırasında yumuşak doku daha fazla etkilenir. Bu durum da horlamaya sebebiyet vermektedir. Kilonun artması horlamanın şiddetini de arttırmaktadır. Fakat kadınların menopoz dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı horlamalar da artabilir.
Horlama Neden Olur?
Horlama genellikle pozisyona bağlı olarak görülmektedir. Fakat en büyük sebepleri alkol ve sigara tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk ve var ise enfeksiyon hastalıklarıdır. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar horlamaya sebep olabilmektedir.
Uyku sırasında geniz bölgesinde bulunan yumuşak doku bir miktar gevşemektedir. Bu gevşeme ile birlikte nefes alıp verme de güçleşmektedir. Hava akışının bu bölgede oluşturduğu türbülans ise yumuşak dokuların titremesine yol açmaktadır. Oluşan bu ses horlama olarak tanımlanmaktadır.
Horlama sıkıntısı yaşayan kişiler genellikle sabahları halsiz ve uykusuz uyanırlar. Fakat kişiler horladığını anlayamadığı için bu halsizliğin sebebinin horlama olduğunu da bilemezler.
Horlama Nasıl Geçer?
Uyku sırasında meydana gelen bu horlamaların geçmesi mümkündür. İlk olarak uyku pozisyonlarının değiştirilmesi gerekir. Bunlar dışında daha yüksek yastıkta yatmak ve fazla kilolardan kurtulmak da horlamayı geçirmektedir.
Horlamanın geçmesi için yapılacak şeylerden birisi hafif yiyeceklerin tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakışması veya burun bandı kullanılmasıdır. Fakat bunlar yapıldıktan sonra horlama geçmiyor ise mutlaka kulak burun boğaz bölümünde uzman doktora başvurulması gerekir.
Hekimler tarafından gerekli muayene ve tetkikler sonucunda horlamaya sebep olan etkenler saptanabilir. Buna göre de bir tedavi yöntemi belirlenir. Bazı durumlarda multidisipliner bir yaklaşım ile ağız içi alet kullanımı önerilebilir.
Bir diğer tedavi yöntemi ise cerrahi operasyon olmaktadır. Fakat operasyon yapılmadan önce kişinin uyku laboratuvarında yatırılması ve uykunun incelenmesi gerekir. Çünkü horlama bazı durumlarda bir rahatsızlık olarak değil, bir rahatsızlığın belirtisi de olabilmektedir.
Horlamaya İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Horlamanın tedavi yöntemleri dışında pek çok bitkisel ürünün de iyi geldiği bilinmektedir. Horlama tedavisi ve uykunun iyileştirilmesi için kullanılacak ürünler şunlar olabilir:
- Geceleri ayaklara bir miktar kekik yağı sürmek horlamayı azaltabilir.
- Nane yağı sinüsleri temizler ve nefes almayı kolaylaştırır.
- Okaliptus boğazın arkasına akıp solunumu tıkayan mukusu parçalamaya yardımcı olmaktadır.
- Limon yağının kokusu rahatlık hissi vermektedir. Bu da horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir.
- Rezene burun ve boğazdaki iltihaplanmayı azaltır ve burun geçitlerindeki hava akışını iyileştirmektedir. Bu nedenle horlamayı da azaltmaya yardımcı olur.
Horlama Belirtileri Nelerdir?
Horlama günümüzde pek çok kişinin yaşadığı sıkıntılardan birisidir. Uyku sırasında gerçekleşmesi sebebiyle kişiler kendilerinin horladıklarından habersiz olurlar. Fakat horlamanın kişilerde gösterdiği belli başlı belirtileri bulunur. Bu belirtiler şunlardır:
- Uyku esnasında tanıklı solunum durmaları
- Yüksek sesle horlanması sebebiyle partnerin uyuyamaması
- Huzursuzluk uyku hali
- Sabahları baş ağrısı ve boğaz kuruluğu ile uyanmak
- Konsantrasyon bozuklukları
- Yüksek tansiyon
- Geceleri göğüs ağrılarının oluşması
- Çocuklarda dikkat eksikliği
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!
Gençler arasında tüketimi arttı! Amana dikkat: Ani kalp durmasına yol açabilir
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir