hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hidrosefali Nedir, Neden Olur? Gebelikte Hidrosefali Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Hidrosefali Nedir, Neden Olur Gebelikte Hidrosefali Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Hidrosefali, beyinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Beynin ve omuriliğin içinde yıkandığı sıvı olan aşırı beyin omurilik sıvısı birikimi ile karakterizedir. Yetişkinlerde normal basınçlı hidrosefali veya kronik hidrosefali gibi birkaç türü ayırt etmek mümkündür. Hidrosefali tedavisi, basit terapötik gözlemden cerrahiye kadar değişir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hidrosefali Nedir?

     Hidrosefali, beyin omurilik sıvısı veya beyin omurilik sıvısının hacmindeki artışı ifade eder. Bu sıvı beyinde dolaşır ve nörolojik kürenin korunmasında kilit bir rol oynar. Özellikle atıkları ortadan kaldırmaya ve beyin yapılarına zarar verebilecek şokları emmeye izin verir. Bununla birlikte, aşırı beyin omurilik sıvısı birikmesi bir sorundur. Serebral ventriküllerin genişlemesine ve intrakraniyal basıncı artırmasına neden olabilir. Hidrosefalinin sonuçları çoktur ve vücudu farklı seviyelerde etkileyebilir.

     Hidrosefali belirtmektedir beyin boşlukları içinde beyin omurilik sıvısının çok büyük hacimli varlığını adı ventriküller. Birkaç tür hidrosefali vardır. Ani olabilir, akut hidrosefali olarak adlandırılır ve sıklıkla subaraknoid kanamaya bağlı olabilir. Bu durumda, bir kan pıhtısı, beyin omurilik sıvısının ventriküllerden normal akışını bloke ederek hızlı birikime neden olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hidrosefali Neden Olur?

     Öncelikle hidrosefalinin doğuştan veya edinsel olabileceği unutulmamalıdır. Bu, doğumdan itibaren mevcut olabileceği veya belirli dış parametrelerin sonucu olabileceği anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı gibi, tıkayıcı hidrosefali beyindeki bir tıkanıklıktan kaynaklanır.

     Kronik yetişkin hidrosefali olarak da adlandırılan normal basınçlı hidrosefali, günümüzde kökeni hala tam olarak anlaşılmayan spesifik bir hastalık şeklidir. Altmış ve yetmiş yaşlarında ortaya çıkan normal basınçlı hidrosefali, bir üçlü klinik belirtinin ortaya çıkmasıyla karakterizedir:

    • Yürüme ve denge bozuklukları;
    • İdrar tutamama ile belirgin idrar bozuklukları;
    • Demans ile karakterize bilişsel bozukluklar.

    Hidrosefali her yaşta ortaya çıkabilir. Normal basınçlı hidrosefali durumunda, 60-70 yaşlarında göründüğü görülmektedir.

     Gebelikte Hidrosefali Belirtileri Nelerdir?

     Hidrosefali, bebeklerde baş çevresi artışının en yaygın nedenidir. Kafa içi basıncındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Hidrosefalinin diğer sonuçları bebeklerde görülebilir. Hidrosefali, bir dolaşım bozukluğunun veya bu beyin omurilik sıvısının beynin ventriküllerinde ve meninkslerde emilmesinin sonucudur. Bu, dolaşımındaki bir anormallikten (engel nedeniyle tıkanma) veya yeniden emiliminden kaynaklanıyor olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sıvı birikir ve beyne baskı uygular. Beyne zarar vermesi ve işleyişini bozması muhtemel olan kraniyal hipertansiyondan bahsediyoruz. Daha sonra, hasta için etkisiz hale getirebilecek semptomları hafifletmek ve hatta ortadan kaldırmak için LCS'nin optimal dolaşımını yeniden sağlamak gerekir.

     Fetal hidrosefali birkaç kökene sahip olabilir. Bu tür bir malformasyon, anne adayının hamileliği sırasında kaptığı bir hastalıktan kaynaklanabilir. Kızamıkçık, toksoplazmoz, uçuk, menenjit: nedenleri çok çeşitlidir. Aynı zamanda çocuğun çok prematüre olması nedeniyle de olabilir. Küresel olarak, fetal hidrosefali her 1000 doğumda bir ila dört çocuğu etkiler. Normalden daha büyük bir kafatası çevresi ile sonuçlanır.

     Gebelikte Hidrosefali Belirtileri Nelerdir?

     Fetal hidrosefaliye en iyi yanıt verebilmek için erken tanı gereklidir. Aslında bu, özellikle doğum sırasında komplikasyonlara yol açabilir. Bir fetüs, kafatasının kemikleri henüz birleşmediği için hidrosefali etkilerine özellikle duyarlıdır. Teşhisin ultrason probu (gözün fundusu, BT taraması veya MRI) dışındaki tıbbi görüntüleme yöntemleriyle doğrulanmasından sonra hidrosefali cerrahi olarak çok iyi tedavi edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bugüne kadar hidrosefali için özel bir önleme yoktur. Çocuklarda komplikasyonların ortaya çıkmasını önlemek için hamile kadınların kesinlikle doktorlarının tavsiyelerine kesinlikle uymaları önerilir. Hidrosefali, geri dönüşü olmayan beyin hasarına neden olabilecek belirli beyin yapılarının sıkışmasıyla intrakraniyal hipertansiyona neden olabilir. Bu, fazla sıvının akışını yönlendirmek için cerrahi müdahale gerektiren bir acil durumdur.

     Hidrosefali, genel anestezi altında bir beyin cerrahı tarafından gerçekleştirilen ameliyatla tedavi edilir. Prosedürün amacı, beyindeki basıncı normalleştirmek ve dolaşım sağlamaktır, böylece beyin omurilik sıvısının akışı optimaldir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow