hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Her unutkanlık Alzheimer değil"

    Her unutkanlık Alzheimer değil
    expand

    Nöroloji Uzmanı Dr. Sezgin Öztekin, Alzheimer hastalığının normal yaşlanmanın bir parçası olmadığını söyledi. Belirtilerinin sadece unutkanlık ile sınırlı olmadığını da belirten Uzman Dr. Öztekin, hastalıktan korunmanın yolları arasında sosyalleşmeyi öneriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir'deki Kent Alsancak Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Sezgin Öztekin, her unutkanlığın da Alzheimer olmadığını belirtti. Uzm. Dr. Öztekin, "Alzheimer ile başa çıkmak için yaşamınızı zihinsel ve fiziksel olarak aktif ve enerjik tutun, mutlu olun ve sevgi ile yaşayın" dedi.

    Alzheimer hastalığının hafıza ve düşünme yeteneğini yavaşça harap eden ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öztekin, hastalığın görülme sıklığının yaşla birlikte arttığını da vurguladı. Dr. Öztekin, Alzheimer hastalığında ilk belirtisinin 'hafıza bozukluğu' olduğunu, yaş ilerledikçe pek çok kişinin hastalığı kabus gibi görmeye başladığını da aktardı.

    Alzheimer'ın tek belirtisi unutkanlık değil

    Dr. Öztekin, unutkanlıkla başlayan Alzheimer hastalığında daha sonra hastada para kullanmada zorlanma, yargılamada zayıflık, ruhsal değişiklikler, endişede artış, lisan ve iletişim problemleri, motivasyon ve inisiyatif kaybı ve uyku bozukluğu geliştiğini kaydetti. Her unutkanlığın Alzheimer olmadığına dikkat çeken Dr. Öztekin şunları söyledi:

    "Önceden yapılan günlük işlerde zorlanma, yeni bir yeti öğrenmede güçlük, ipuçları verilse bile bazı isimleri hatırlayamama, yakın zamanda konuşulunları tekrar etme ayırt edici bulgular. Yaş ile ilgili hafıza problemlerinde, hasta deneyimlerinin bir bölümünü unutma, daha sonra sıklıkla hatırlama, yazılı ve sözlü direktiflere uyma, aldığı notları kullanabilme ve kendi bakımını yapabilmekte iken, Alzheimerli hasta tüm deneyimlerini unutur, daha sonra hatırlaması nadirdir, direktiflere uymada zorlanır, notları kullanamaz ve kendi bakımını yapamaz.

    Alzheimerli hastalarda katılımcı olmama, ev dışına çıkmada isteksizlik, insanlardan kaçma, huy değişiklikleri (endişe, öfke, şüphe, korku) gibi psikiyatrik sorunlara sıklıkla rastlanır." 

    "Sosyalleşerek yaşamalıyız"

    Uzm. Dr. Sezgin Öztekin, Alzheimer hastalığından korunmak için çeşitli önerilerde bulundu. Hastalıktan korunmada beslenmenin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Öztekin şunları kaydetti:

    "Alzheimer hastalığından korunmak için sosyalleşerek yaşanmalı, her gün egzersiz yapılmalı, zihni aktif tutmalı. Katı yağdan kaçınmalı, tansiyon ve kan yağlarını normal sınırlarda tutmalı, Akdeniz diyeti (tahıl, meyve, balık, yeşil sebze ve zeytinyağı) ile beslenilmeli. Alzheimer ile başa çıkmak için yaşamınızı zihinsel ve fiziksel olarak aktif ve enerjik tutun, mutlu olun ve sevgi ile yaşayın." 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow