Her iki insandan biri depresif bozukluk yaşıyor...
Sağlığımız en değerli varlığımız. Pandemi bunu bizlere bir kere daha ve çok sancılı bir şekilde hatırlattı. Galatasaray Üniversitesi ve Institut du Bosphore iş birliği ile hazırlanan COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı - “Beyaz Yaka Çalışanların ve Gençlerin Yutum ve Davranışlarına İlişkin Araştırma Bulguları” adlı rapordan çıkan sonuçlara göre salgın sürecinde her iki insandan biri depresif bozukluk yaşadığını dile getirdi. Akıl sağlığını korumak için terapiye gidenlerin oranı yüzde 17 iken akıl sağlığını korumak adına kendine daha çok vakit ayırmayı tercih edenler ise yüzde 69.
Pandemi sürecinde insanların akıl ve ruh sağlığını etkileyen riskleri öngörebilmek için Galatasaray Üniversitesi, Institut du Bosphore ve AXA Sigorta işbirliği ile hazırlanan COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı Raporu’na göre insanların yarısı depresif bozukluk yaşıyor.
Galatasaray Üniversitesi bilimsel katkısı ve Institut du Bosphore işbirliği ile COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı - “Beyaz Yaka Çalışanların ve Gençlerin Yutum ve Davranışlarına İlişkin Araştırma Bulguları” raporu pandemiyle yaşamın yaşlıların, gençlerin ve çalışan nüfusun akıl sağlığını nasıl olumsuz etkilediğine dair dikkat çekici veriler sunarken, profesyonel destek almak için terapiye gidenlerin oranının ise sadece yüzde 17 olduğunu ortaya koyuyor.
Rapora göre kendisinin veya sevdiği birinin hastalanması korkusu, okul ve iş hayatındaki değişimler, sosyal temasın azalması insanların kaygı duymasına sebep oluyor ve her iki kişiden biri depresif bozukluk ve uyku bozukluğu yaşadığını ifade ediyor. Salgın süreci insanların genelinde stres, kaygı, korku, endişe, yalnızlık, sıkışmışlık ve umutsuzluk gibi duyguları tetiklerken akıl sağlığını tehdit eden risklerin öngörülmesi büyük önem taşıyor.
GFK Türkiye tarafından 520’si kadın, 780’i erkek 1300 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen araştırma sonrasında, Galatasaray Üniversitesinden Doç. Dr. Feyza Ak Akyol ve Araştırma Görevlisi İpek Boldağ tarafından bilimsel çalışması tamamlanan “COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı Raporu”ndan öne çıkan diğer veriler şöyle:
COVID-19 PANDEMİSİ VE AKIL SAĞLIĞI RAPORU SONUÇLARI
Sosyal temasın azalması pandeminin başa çıkılması en zor etkisi olarak ifade ediliyor.
Beyaz yakaların yüzde 82’si ailesinin sağlığı için, yüzde 73’ü kendilerinin virüs kapma riski için endişe duyuyor.
İnsanların yüzde 61’i gergin, yüzde 67’si stresli, yüzde 46’sı da yaşama karşı ilgisiz olduğunu belirtiyor.
İnsanların yüzde 18’i sözel, yüzde 12’si ise fiziksel şiddete maruz kalıyor.
Her iki gençten biri pandeminin zihinsel sağlığını olumsuz etkileyen ve yıpratan bir etkisi olduğunu bildiriyor.
COVID-19 salgını sürecinde kendisine ve ailesine iyi baktığını düşünenlerin oranı yüzde 56.
Akıl sağlığını korumak için terapiye gidenlerin oranı yüzde 17 iken akıl sağlığını korumak adına kendine daha çok vakit ayırmayı tercih edenler ise yüzde 69.
Gençlerin yarısı kendini üzgün, depresif ve çaresiz hissettiğini, uyumakta zorlandığını ve iştahsızlık yaşadığını ifade ediyor.