Her ay bin sağlık çalışanı saldırıya uğruyor
Türk Sağlık-Sen, 1 Ocak-1 Eylül 2013 tarihlerini kapsayan 8 aylık sürede sağlıkta 7 bin 287 şiddet olayı yaşandığını, her ay bin sağlık çalışanının şiddete uğradığını bildirdi.
Türk Sağlık-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, hastanede hasta, hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlayan "beyaz kod" verilerine dayanarak, sağlıkta şiddet olayları ile ilgili araştırma yapıldığı belirtildi.
Araştırma sonuçlarına göre, 1 Ocak-1 Eylül 2013 tarihlerini kapsayan 8 aylık sürede sağlıkta 7 bin 287 şiddet olayı yaşandı. Yaklaşık her ay bin sağlık çalışanı şiddete uğradı. Olayların yüzde 33'ü (2 bin 392) fiziksel saldırı olarak gerçekleşti, yüzde 67'si (4 bin 895) sözlü şiddet vakası oldu.
"Şiddette poliklinikler 1. acil servisler 2. sırada"
Yapılan araştırmaya göre, 8 aylık sürede yaşanan şiddet olaylarının yüzde 42'si (3 bin 86) devlet hastanelerinde, yüzde 29'u (2 bin 145) eğitim ve araştırma hastanelerinde, yüzde 11'i (852) aile sağlığı merkezlerinde, yüzde 6'sı ( 394) 112 istasyonlarında, yüzde 4'ü (323) ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, yüzde 5'i (299) üniversite hastanelerinde, yüzde 11'i özel hastanelerde ve yüzde 2'si de (111) diğer kurumlarda meydana geldi.
Şiddetin gerçekleştiği alanlar içerisinde poliklinikler 2 bin 565 vaka ile birinci sırada yer aldı. Poliklinikleri 2 bin 189 olayla acil servisler ve bin 224 şiddet olayı ile klinikler ve servisler takip etti.
Araştırmada, hastanelerde şiddet olaylarının sadece poliklinikler, acil servisler ile sınırlı kalmadığı ifade edildi. Buna göre, 8 ayda ameliyathanelerde 146 şiddet olayı meydana geldi. Tetkik bölümlerinde 215, diğer birimlerde ise 582 şiddet olayı ile karşılaşıldı. Ayrıca, 112 çalışanları yaralı ve hastalara müdahale ettikleri vaka yerlerinde 8 ayda 366 kez şiddete uğradı.
"Tutuklu yargılanma hayata geçirilmeli"
Sendika Genel Başkanı Önder Kahveci, her ay yaklaşık "bin şiddet" vakasının meydana gelmesinin ürkütücü olduğunu belirterek, "Sağlıkta 8 ayda 8 bine yakın şiddet olayının meydana gelmesi, her ay bin sağlık çalışanını şiddete uğraması endişe vericidir"
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önlenebilmesi için caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Kahveci, "Ne yazık ki bu zamana kadar alınan tedbirlerin şiddeti önleme konusunda ciddi katkısı olmamıştır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması, sağlık hizmetine cepten para ödeyerek sahip olmaları gibi düzenlemeler hayata geçmelidir" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler
Yorgun ya da sıçrayarak uyanıyorsanız aman dikkat! Uykuda ense terlemesi de önemli bir belirti... Meğer hepsi bu hastalığın sinyaliymiş