hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hepatit, yılda 1,4 milyon can alıyor

    Hepatit, yılda 1,4 milyon can alıyor
    expand

    Halk arasında sarılık olarak bilinen hepatit'in her yıl 1,4 milyon kişinin ölümüne neden olduğu bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) "Dünya Hepatit Günü" olarak belirlenen 28 Temmuz öncesi yapılan açıklamada, ülkelere viral hepatitin engellenmesi için çalışmaları artırma çağrısında bulunuldu. Örgüte göre, beş çeşit hepatit virüsü arasında hepatit B ve C, karaciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık yüzde 80'ine neden oluyor ve her yıl hepatit nedeniyle 1,4 milyon kişi hayatını kaybediyor. 

    Karaciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık yüzde 80'i hepatit B ve C'den kaynaklanıyor. Hepatit B aşısı doğumdan sonra 24 saat içinde yapılmalı. Güvenli olmayan enjeksiyonlar nedeniyle her yıl yaklaşık 2 milyon kişi hepatit virüsü kapıyor. 

    Deniz 4 kişiye can, 2 kişiye ışık oldu  

    Tek kullanımlık şırınga hastalıktan koruyor

    Güvenli olmayan enjeksiyonlar nedeniyle her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin hepatit virüsü kaptığına dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü, tek kullanımlık şırıngaların hepatit virüsünün bulaşmasını engelleyeceğini belirtti. Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşan hepatit B, karaciğeri etkiliyor ve kronik hastalıklara neden olabiliyor. Dünya genelinde yaklaşık 240 milyon kişi hepatit B virüsü taşıyor. Siroz ve karaciğer kanserine neden olan hepatit B her yıl 780 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lazer epilasyon tedavisi kansere yol açar mı? 

    Bütün çocuklar aşılanmalı 

    Dünya Sağlık Örgütü, hepatit B'ye karşı bütün çocukların aşılanması gerektiğini ve hastalıktan üç doz aşı ile korunmanın mümkün olduğunu belirterek aşının doğumdan sonra 24 saat içinde yapılmasını öneriyor. Hepatit B, en yaygın Sahraaltı Afrika'da ve Doğu Asya'da görülüyor.

    Hepatit C'nin aşısı yok 

    Örgüte göre, dünya genelinde yaklaşık 150 milyon kişi ise kan yoluyla bulaşan hepatit C virüsü taşıyor ve uyuşturucu kullananlar arasındaki iğne paylaşımı ve sterilize edilmemiş tıbbi malzemelerin tekrar kullanımı virüsün en yaygın bulaşma biçimi. Her yıl yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne neden olan hepatit C virüsünün henüz aşısı bulunmuyor. Hepatit A ve E, hastanın dışkısıyla kirlenen su ve gıda maddelerinin tüketilmesiyle bulaşıyor.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow