Hepatit B, C'den 10, AIDS'ten 100 kat daha bulaşıcı
Sağlığımız her an riskte. Bazı virüsler özellikle kişisel eşyaların ortak kullanımı ile AIDS virüsünden daha hızlı yayılabiliyor. Bezmialemi Vakıf Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akkoyunlu, "Hepatit B dış yaşam ortamında bir hafta canlı kalabilir ve C'den 10 kat, HIV-AIDS virüsünden ise 100 kat daha bulaşıcıdır" dedi.
Bezmialemi Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasemin Akkoyunlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hepatitin, karaciğer hücrelerinde enflamasyon iltihabıyla karakterize bir hastalık olduğunu belirtti.
Hastalığın, bakteri ve virüslerin yanı sıra, alkol gibi enfeksiyon dışı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini aktaran Akkoyunlu, hepatit A ve E virüslerinin dışkıyla atılabildiğini aktardı.
Akkoyunlu, bu virüslerin daha çok "fekal-oral bulaş" denilen kötü hijyenik şartlarda yiyecek ve içeceklerin iyi yıkanmadan veya el hijyeni sağlanmadan tüketilmesi sonucu ve nadiren de olsa kan ürünlerinden bulaşabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Hepatit B, korunmasız cinsel ilişki, kan nakli, damar içi ilaç bağımlılarında aynı enjektörün kullanılması, diş fırçası, tırnak makası, jilet gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı, C ve D virüsleri ise kan, cinsel temas sonucunda ve anneden bebeğe hamilelik sırasında bulaşabilir. Doğumda anneden bebeğe ve açık yaraların kanla temasıyla da bulaşabilmektedir. Hepatit B dış yaşam ortamında bir hafta canlı kalabilir ve C'den 10 kat, HIV-AIDS virüsünden ise 100 kat daha bulaşıcıdır."
"Hepatit A ve B aşıları aile hekimlerince uygulanıyor"
Bulaşma yolları göz önüne alındığında hepatit hastalarının aile bireyleri ve yakın çevresinin de hastalık açısından taranması gerektiğini vurgulayan Akkoyunlu, "Hepatit virüslerine bağlı enfeksiyonlarda akut dönemde organ nakli gerektirecek düzeyde karaciğer yetmezliği, hatta ölümle sonuçlanabilen hastalık tabloları gelişebilir. Bu nedenle bu virüslerle henüz karşılaşmamış kişilere aşı önerilmektedir. Günümüzde hepatit A ve B'nin aşıları mevcuttur ve aile hekimleri tarafından uygulanabilmektedir." ifadelerini kullandı. nin önüne geçilebilmesi mümkün olabilecektir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor