Hemoroide ameliyatsız çözüm
Avrupa Cerrahi Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü halk arasında ''basur'' olarak bilinen hemoroidler hakkında bilgi verdi. Dr. Gözü, ameliyatsız hemoroid yönteminde hastanın aynı gün içinde tedavisinin gerçekleştirildiğini ve günlük rutinine döndüğünü söyledi.
Hemoroidin teorik olarak herkeste olabileceğini ancak çocuklarda makat bölgesindeki bağ dokusu daha sağlam olduğundan ve 18 yaşından önce doku yıpranması olamayacağından hemoroid ile karşılaşılmadığından bahseden Op.Dr.Yasir Gözü hemoroidin genel olarak orta yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğünü ve erkeklerde görülme olasılığının kadınlara kıyasla biraz daha fazla olduğunu belirtti.
Avrupa Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, hemoroid hastalığında ameliyatsız tedavinin de mümkün olduğunu söyledi. Uygulanan bu tedaviyle ameliyat kadar başarılı olunduğundan bahseden Op. Dr. Yasir Gözü, hemoroid tedavisinde uygulanan klasik yöntem ve ameliyatsız yöntemler arasındaki farklara değindi.
Genel anestezi yok risk yok
Op. Dr. Yasir Gözü, “ Ameliyatsız hemoroid tedavisinde süre 3-5 dakikadır, ağrı minimaldir, tedavi uygulandıktan sonra hasta sosyal yaşamına devam edebilir ancak aynı şeyi klasik cerrahi yöntem için söyleyemeyiz. Çünkü klasik yöntem uygulandıktan sonra istirahat süresi uzundur, hasta günlük sosyal yaşamına 10 gün gibi bir sürede devam edebilir. Ameliyat sonrası ağrı oranı, hastanede kalış süresi ve komplikasyonlar açısından ameliyatsız hemoroid tedavisi daha tercih edilir bir yöntemdir. İyileşme ameliyatsız hemoroid yönteminde daha hızlıdır, narkoz riski ve ameliyat stresi yoktur ancak klasik cerrahi yöntem narkoz riski taşımaktadır” dedi.
Klasik cerrahi yöntemin, genel anestezi yani narkoz ve hastanede yatış gerektirdiğine değinen Op. Dr. Yasir Gözü, “Ancak ameliyatsız hemoroid yönteminde hasta muayeneye geldiği aynı gün içinde tedavisi de gerçekleştirilir ve günlük rutinine döner” dedi.
Basur neden oluşur?
Basurun (hemorit) ana nedeni toplar damarların bozukluğuğudur. Başlıca sebepleri kronik kabızlıktan dolayı oluşan aşırı ıkınma ve hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleri olarak bilinir. Doğuştan gelen sebeplerde basur (hemoroit) hastalığına yol açabilir. Damar duvarlarının doğuştan zayıf olması basurun (hemoroit) kalıtsal olma yönünü ortaya çıkartır.
- Hareketsiz bir yaşam biçimi
- Makat bölgesine zarar verecek sporlarla uğraşmak
- Lifli gıdaların yeterince tüketilmemesi
- Bağırsak bölgesinde oluşan tümörler
İç basur Dış basur
İç basur (hemoroit) rektum içerisinde oluştuğu için şişen damarlar hissedilmez, görülmez ve aşırı büyümediği sürece her hangi bir rahatsızlığa neden olmazlar. Belirtileri ancak dışkılama sırasında görülmektedir. Kabızlık sebebiyle sertleşen dışkı anüsü zorlar ve şiş damarların bulunduğu bölgeden geçerken kanamaya yol açar. Zorlanmadan dolayı oluşan kanamalar basur (hemoroit) nedeniyle görülen ağrıların çoğalmasına yol açmaktadır.
Dış basur (hemoroit) anüs çevresindeki derinin yüzeye yakın bölümünde yer alan ve dışarıdan bakıldığında görülebilen damarlardır. Büyüklükleri mercimek kadar olabildiği gibi yumurta büyüklüğüne kadar çıkabilmektedir.
Hastanın eline gelmesi ve estetik olarak rahatsızlık dışında ciddi şikayet yapmayan bu damarlar aşırı şiştiğinde ve basınca maruz kaldıklarında aşırı ağrıya sebep olurlar.
Aşağıdaki belirtiler basur habercisi
- Dışkılama esnasında görülen kanama.
- Ağrılı ve yetersiz bağırsak hareketleri.
- Anüs (makat) içerisinde veye yakınlarında oluşan şişlik ve ağrılar.
- Oturma esnasında hissedilen ağrılar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...