Hemoroidal hastalıklar nasıl teşhis edilir?
Hastaların yukarıda şikayetleri olduğu zaman bir genel cerrahi uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Uzmanın yaptığı muayenede size hemoroidal hastalık hakkında büyük olasılıkla bilgi verecektir ama mutlaka ayırıcı tanı yapılması gerekmektedir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Ersavaş, hemoroidal hastalıkların muayenesi ve teşhisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Önce söylenmesi gereken makatımızda aynı burnumuz, gözümüz gibi bir organımız ve çekinmenizi gerektiren bir durum yoktur. Bu şikayetlerle doktora gittiğinizde üzerinize giymesi çıkarması rahat bedeni tam sarmayan kıyafetler ve giymesi çıkarması rahat yumuşak ayakkabılar giymenizi öneririz, her ne kadar çekinmemeniz gerekse de herkeste muayene aşamasında bir tedirginlik olmaktadır.
İki çeşit muayene şekli vardır
En çok kullandığımız ve en iyi görüş açısı sağlayan diz dirsek pozisyonu dediğimiz hastanın sedyede dizlerinin üzerine çıkarak akın bölgesini sedyeye dayayarak belini de hafif çukur yaptığı pozisyondur. Bu şekilde muayenede kalça kasları tam olarak yana açılmakta makata kısmı tam olarak görünmektedir. Diğer yöntem hastanın sol yan tarafına dönüp sol bacağını uzatıp, sağ bacağını yukarı doğru çektiği pozisyondur. Bu genelde diz protezi olmuş ya da dizinde kalçasında problem yaşayanlarda, gebelerde ve ya utanma duygusu çok fazla olan hastalarda kullandığımız bir yöntemdir. Her koşulda herkesin cinsiyet gözetmeden mahremiyetine özen göstermek gerekmektedir.
Bu esnada önce makat etrafı cilt derisinde hemoroid dışı herhangi bir lezyon olup olmadığına bakılır. Daha sonra parmaklarla makat etrafındaki deriye bastırılarak makat etrafında herhangi bir şişlik var mı bakılır. Sonrasında hasta hafif ıkındırılarak makatın biraz açılması ve makat kanalı dediğimiz yapının ortaya çıkması sağlanır. Yine burada özelikle saat kadranına göre saat 12 ve 6 hizasında herhangi bir çatlak var mı araştırılır. Dış hemoroidler varsa görülür, biraz daha zorlu ıkınma ile içerden dışarı çıkan iç hemoroidler görülebilir. Sonraki aşama tuşe yani rektumun muayenesidir. Bu aşamada hasta ıkındırılarak makatın gevşemesi sağlanır ve tuşede parmak rektuma girene kadar ıkınma devam ettirilir. Anal kanaldaki lezyonlar, hemoroidal yapılar, makat çatlağı, fistül dediğimiz yapıların makatta ilişkisi, rektum polipleri, siğiller, en korktuğumuz kanser gibi dokuların varlığı hakkında muayeneyi yapan kişinin tecrübesine göre tanıya varılır. Aynı zamanda tuşe esnasında hastanın makatını kasıp gevşetmesi istenerek makat kasları hakkında bir bilgi edinilir.
Muayenede ağrı hissedilir mi?
Usulüne uygun yapılan muayenede tabii ki ağrılı olan lezyon yok ise bu muayene ağrılı değildir. Muayene sırasında tedirgin olmamalı ve muayeneyi yapan doktorda aceleci olmamalıdır. Sakin, uygun ışık altında, hijyen kurallarına uyarak yapılası gerekmektedir. Bu aşamada muayeneyi yapan kişi hastanın tedirginliğine karşı anlayışlı ve telkin edici olmalı, muayene olan kişide kişisel hijyenine özen göstererek muayeneye hazırlanmalıdır.
Muayene öncesi acil değilse öncesi dışkımızı yapmış olmamız büyük avantajdır. Anal bölge kıllardan arınmış bölgedir etraf derisinde kıllar vardır bunları muayene öncesi temizlemek için uğraşırsanız lezyonları kanatabilirsiniz.
Muayene sonrası doktorunuz size gerekli bilgilendirme yapabilir. Sonrasında ileri tetkik isteyebilir. Bu bir endoskopi olabilir, MR olabilir, makat bölgesi basınç ölçümü olabilir. Yani tek başına muayene yeterli olmayabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kuruyemiş tüketmek demans riskini azaltıyor
Sosyal medyanın gizli tehlikesi "Beyin çürümesi" en çok çocuk ve ergenleri etkiliyor
Zayıflama çayı karaciğer yetmezliğine yol açtı; nakil ile hayata tutundu
İnme tedavisinde "zaman" kritik önem taşıyor
Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor