hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hemoroid nedir? Kimlerde sık görülür?

    Hemoroid nedir Kimlerde sık görülür
    expand

    Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Ersavaş, basur olarak da bilinen hemoroid hastalıklar hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemoroidler insan vücudunun normal anatomik yapılarıdır. Hemoroid, rektum olarak adlandırılan kalın barsağımızın son kısmındaki yumuşak damar yastıkçıklarıdır. Mukoza yani ağzımızın içindeki gibi pembe renkli hücre tabakası, fibroelastik bağ yani destek dokusu, düz kaslar ve damarlardan oluşmuştur. Makatımızın son 4 cm kısmı açılır kapanır bir mekanizmadır ve yaradılışımızda bu alan bu açılma ve kapanma sistemine uygun akardion gibi mukozal yapılar ve hemoroidle desteklenmiştir. Bu yapılar istirahat zamanı makatta bir tıkaç gibi görev yapar. Tuvaletimizi yaparken de bu alanda bir yastık gibi görev yaparak destek oluşturur. Bu sebeple hemoroid her insanda vardır ve önemli işlevi vardır. Bu yüzden mümkün olduğunca korumaya çalışıyoruz. Herkeste bulunan hemoroid organı kanarsa, şişerse, ağrı olursa, kaşıntı yapar ise hemoroidal hastalık olarak adlandırılır.

    Hemoroidal hastalık kimlerde daha sıktır?

    Toplumun yüzde 4’ünde hemoroidal hastalık görülür. Az lifli beslenme ve kabızlık, sık dışkılama, uzun süre tuvalette zaman geçirmek, çok oturmak, çok ayakta kalmak ve zorlanmayı beraberinde getirerek ıkınma mekanizmasını zorlamakta ve hemoroidal hastalık oluşmasına sebep olmaktadır. Ayrıca günümüz teknolojisi ile cep telefonu ile tuvalette gereksiz zaman geçirme hemoroidal hastalığa yatkınlığı artırmaktadır. İnsan anatomisi gereği ayakta dururken makat ekseni ön kısmı altta arka kısmı üstte olacak şekilde çapraz durur. Bu içi damarlarla dolu yastıkçıkların yerçekimine etkisini azaltır. Oturarak ıkındığımızda bu sistem kanla dolar ve zorlanma ile bu kan dolma süresi artar. Eğer tuvalette ıkınma mekanizması süresini artırırsanız ve tuvalette ıkınarak oturma süresini uzatırsanız zamanla damar yapısı gevşer, bacaklarımızdaki varisleşmiş damarlar gibi şişerler ve içinde bulundukları yapıyı zorlarlar ve hemoridal hastalığa yol açabilir. İdeal tuvalet yapma tarzımız 3-4 ıkınma ile beklemiş muz kıvamındaki dışkıyı tahliye etmek ve sonrası kalkmaktır. Tuvaletiniz bitti ama cep telefonuna daldınız; baş aşağı oluğunuzu düşünün bir süre sonra kanla dolan cildiniz ve beyniniz sizi zorlayacaktır. Aynı şekilde bir süre sonra makatta hemoridlere basınçla daha çok dolan kan damarları hemoroidleri ve onların bağlarını zorlayacaktır.
    - Ağır kaldırmakta sizi özellikle dış hemoroidlerde acil sorunlara yol açabilecek durumlara sebep olur.
    - Gebelik hemoroidal hastalığa yol açan bir durumdur.
    - 1 yaş altı 85 yaş üstü de görülebilir fakat 30 -45 yaş arası daha sıktır.
    - Kadın ve erkek oranı eşittir.
    - Kırsalda yaşayanlarda daha sık görülebilir.
    - Sosyoekonomik farklılık göstermez.
    - Ailesel yatkınlık ispat edilememiştir.
    - Şişmanlık makatta basıncı artırarak hemoroidal hastalığa sebep olur.
    - Acı baharatlı besin tüketme makatta yangıya sebep olur. Dışkılamada ıkınma ve süre artırarak hemoroidal hastalık oluşur.
    - Uzun süre oturarak çalışmak ya da uzun süre ayakta kalmak.
    - Prostat şişmesi, kronik öksürük basınç artışı ile hemoroidal hastalık riski oluşturur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow