Hemogram Nedir? Tam Kan Sayımı (Hemogram) Testi Değerleri Kaç Olmalıdır?
Tam kan sayımı olarak bilinen hemogram, kişilerin genel sağlık durumlarını kontrol eden ve varsa herhangi bir hastalıkları hakkında bilgi vermekte olan bir kan testidir. Kan dolaşımı içerisinde yer alan hücreler ve bu hücreler hakkında bir takım değerlerin ölçümü yapılır.
Hemogram Nedir?
Kan dolaşımı içerisinde 3 ana hücre grubu yer almaktadır. Oksijen ile karbondioksitin taşınmasında görevli hücreler eritrositler adı verilen kırmızı kan hücreleridir. Eritrositlerin içerisindeki hemoglobin molekülü, oksijeni bağlar ve akciğer ile diğer dokular arası taşınma görevini üstlenir. Bağışıklık sisteminde yer alan görevli alt gruplar ise beyaz kan hücreleridir. Diğer bir grup ise kan damarlarında oluşan bir takım problemlerde hasarlı bölgede yer alarak kanın damar dışına çıkmasını engellemek maksadı ile pıhtı oluşturan hücrelerde trombosit yani platelet ismini alırlar.
Hemogram, kandaki hücrelerin sayısı ve oranını tespit etmek amacı ile yapılan kan testi olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca kan dolaşımında yer alan hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi sebebi ile dolaylıda olsa kemik iliğinin değerlendirilmesine katkı sunar.
Genel sağlık durumunun kontrolü, yapılacak tedavinin tetkiki ya da bazı hastalık sürecinin takibi için bu test kullanılmaktadır. Böylece birçok hastalığın tanımlanmasında büyük etkiye sahiptir. Bu hastalık ve sorunlar:
- İnflamasyon ve enfeksiyon durumları
- Lösemi başta olmak üzere diğer kanserler
- Kemik iliği ile ilgili hastalıklar
- Anemi
- Otoimmün hastalıklar
- Akdeniz anemisinin de değerlendirildiği talasemiler
Tam Kan Sayımı (Hemogram) Testi Değerleri Kaç Olmalıdır?
Her hemogram testi için referans aralık ve normal değerler belirtilmektedir. Ölçüm sonucunda elde edilen yüksek ya da düşük olması testin yapılmış olduğu laboratuvar referans değerleri içerisinde değerlendirilir. Tüm bu unsurlar ile birlikte yaş ve cinsiyet içinde referans aralıkları değerlendirmede göz önünde tutulmaktadır.
- Hgb için değer aralığı 11.5-18 g/dl
- Plt için değer aralığı 150.000-400.000
- Wbc için değer aralığı 4.000- 10.000
- Nötrofil sayısı için değer aralığı 1.800-7.700
- Lenfosit sayısı için değer aralığı 1.000-4.800
- Eozinofil sayısı için değer aralığı 0-400 olarak değerlendirilmektedir.
Değerlendirmeler içerisinde sigara içimi, ağır egzersizler, yüksek rakımda yaşama ve çeşitli hastalıklar göz önünde bulundurulmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yemek sonrası uyku bastırması diyabet belirtisi
Çocuğu Dubai çikolatası tüketen veliler dikkat: 100 gramlık Dubai çikolatasını yakmak için 1 saat spor şart
Uzman isim böyle uyardı! “Herkese uyan standart bir diyet programı yok”
Yaşam tarzı değişiklikleri ile diyabet riski yüzde 50 azaltılabilir
Sabahları yataktan çıkamamanın sebebi fibromiyalji olabilir