hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hemen tırnak diplerinizi kontrol edin! Acilen tıbbi yardım almanız gerekebilir

    Hemen tırnak diplerinizi kontrol edin Acilen tıbbi yardım almanız gerekebilir
    expand

    Vücudumuzda bir çok organımız bize sağlığımız hakkında önemli bilgiler veriyor. Örneğin tırnak diplerindeki lunula olarak adlandırılan ay şeklindeki beyazlıklar.. Lunulanın rengi ve şekli vücudunuz hakkında pek çok hastalık hakkında işaretlere sahip. Peki o işaretler neler? Cevabı uzmanlar veriyor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ojenizi çıkardığınız zaman tırnaklarınıza yeniden bir göz atmanızda fayda var. Tırnak yataklarından başlayan beyaz bir yarım ay şekil görebilirsiniz.

    Beyaz bir şekil olarak tırnak diplerinde görünen bu beyazlık, lunula olarak adlandırılıyor. Uzmanlar, bu yarım ay şekli aslında sağlığınız hakkında birçok bilgi veriyor.

    Küçük parmağın üzerindeki bir lunula, neredeyse fark edilemez veya tamamen yok olmalıdır.

    Küçük parmak üzerinde bulunan lunula, böbrekler, ince bağırsak ve kalbin işleyişiyle bağlantılıdır. Fazla lunula, yüksek tansiyonun bir sonucu olabilir.

    Yüzük parmağı üreme ve lenfatik sistemlerin çalışmasından sorumludur. Az görülebilen bir lunula, sindirim sorunlarına işaret edebilir.
     
    Orta parmak, beyin ve kardiyovasküler sistemin çalışmasına bağlıdır. Lunulanın bulunmaması vasküler problemleri ve yüksek tansiyonu gösterebilir.

    İşaret parmağı lunulası, bağırsak, pankreas veya kronik KBB hastalıklarının uygunsuz işlevi yüzünden ortadan kaybolabilir veya çok küçük olabilir.
     
    Lunulanın rengi ve görünürlüğü vücudunuz hakkında önemli bilgiler veriyor. Bazı hastalıkların habercisi olan lunulanın bazı özellikleri ve işaret ettiği hastalıklar ise şöyle;

    GENİŞ LUNULA 
    Lunulanın geniş olması, yüksek tansiyon ve fazla çalışan bir kalbin göstergesidir. Genellikle temelinde stres yatar.
     
    DAR LUNULA 
    Lunulanın dar olması, düşük enerji, düşük tansiyon ve ağır ilerleyen kan dolaşımının göstergesidir. Bağışıklığınızın zayıf olduğuna da işaret ediyor olabilir.

    FİL DİŞİ VE BEYAZ LUNULA 
    Lunula rengi fil dişi veya beyaz ise normal ve sağlıklı.
     
    GRİ LUNULA 
    Lunula beyaz yerine gri ise bu da enerjinizin düşük olduğuna işaret ediyor olabilir. Normalden daha yorgun hissediyor, sindirim problemleri yaşıyor olabilirsiniz.

    PEMBE LUNULA 
    Lunula, neredeyse tırnağın geri kalanıyla aynı renkte ise kendinizi fazla zorluyor ve vücudunuza fazla fiziksel gerilim uyguluyor olabilirsiniz. Akciğer hastalıklarına da işaret ediyor olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MOR LUNULA 
    Lunula mor ise, kan dolaşımınız yeterince iyi olmayabilir. Organlarınıza ve dokularınıza yeterince oksijen gitmiyor olabilir.

    Aynı zamanda baş dönmesi veya baş ağrısı yaşıyorsanız sorun büyük ihtimalle kan dolaşımınızla alakalı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SİYAH LUNULA 
    Siyah veya koyu renkte lunula, metal ve ilaç zehirlenmesinin belirtisi olabilir. Tırnak lunulalarınız koyu renge döndüyse acilen tıbbi yardım alın.

    GÖRÜNMEYEN LUNULA 
    Lunulanın görünür olmaması da dar olması gibi düşük enerji ve zayıf bağışıklık sitemi belirtisi.

    Lunula görünmüyorsa hastalıklara ve soğuğa karşı daha dayanıksız olabilirsiniz. Aynı zamanda vücudun vitamin ve besin emiliminde sorun yaşadığına da işaret ediyor olabilir.

    SADECE LUNULA 
    Gelenek Çin tıbbına göre her parmak farklı organları temsil ediyor. Sadece bir tırnağınızın lunulasında değişiklik olduğunu gözlemlerseniz, onunla alakalı organda sorun olabilir

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow