hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Havaların ısınması öğrencilerin derse olan dikkatini dağıtabiliyor

    Havaların ısınması öğrencilerin derse olan dikkatini dağıtabiliyor
    expand

    Havaların ısınması, çocukların derslerine olan ilgilisini doğal olarak etkileyebiliyor. Peki bu sorunu nasıl çözebiliriz. Eğitimci Can Uysal, aktivite ve ders işleme önerilerini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrencilerin bir konuyu daha iyi öğrenebilmesi için, derse olan ilgilerinin ve dikkatlerinin yüksek seviyede olması gerekir. Havaların ısınması öğrencilerin dikkatini dağıtabilir. Bu sebeple öğretmenler, öğrencilerin ilgisini çekecek ve öğrencileri konu hakkında meraklandıracak aktivitelerle derse başlamayı tercih etmelidir.

    Derse başlangıç aktivitesini bir hikaye, fotoğraf, video ya da başka bir eğitim materyali olarak düşünebilirsiniz. Bu yolla derse olan katılım, ilgi ve konuyla olan etkileşim artırılarak, öğrencilerin daha verimli öğrenmeleri sağlanabilir. Dolayısıyla, ders içerisinde kullanılan diğer materyaller ve konunun içeriği kadar, öğrencinin bir dersi ne kadar dikkatli dinlediği de oldukça önemlidir.

    Dikkati toplama ve konuya yönlendirme alışkanlığı, bütün alışkanlıklar gibi alıştırmalarla kazanılabilen ve geliştirilebilen bir alışkanlıktır. Bu nedenle dikkati konu üzerinde toplayıp yöneltebilmek için izlenebilecek yollar şunlardır:

    Ders yapılacak yeri ders dinlemeye, anlamaya ve konsantre olabilmeye uygun hale getirin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öncelikle çalışmaların uygun bir ışık altında ve ışık arkadan gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Çalışma ortamınızın çok sıcak veya çok soğuk olmamasına özen göstermemiz gerekmektedir.

    Derse başlamadan önce anlatacağımız konuyla ilgili ön açıklama yapın

    Öğrenciler tarafından yapılan çalışmanın amacını bilmek, bu işi benimseyip ona sahip çıkmalarını ve kendilerini derse güdülemeye yardımcı olur.

    Hareketli faaliyetler yapın

    Hareketli faaliyetleri her zaman önemsemek gerekir. Özellikle ilkokul ve ortaokul yaşlarında hareket etmek, çocuk olmanın en keyifli uğraşlarından biridir. Bir çocuğun hareket etmesi için çoğu zaman belirli bir amacın olması bile gerekmez. Küçük bir çocuğun günde yaklaşık 6-7 saat harekete ihtiyacı vardır. Ayrıca, baharla birlikte bu ihtiyacın arttığı da düşünülürse, çocukların masa başı ve kendilerini pasifize edecek faaliyetlerini dikkatlerini vermeleri çok zordur. Bu nedenle, çocukla yapılan faaliyetlerde hareketliliğe özel bir önem vermek gerekir. Bir anlamda, çocukların hareket etmesi dikkatlerinin dağılmasını değil, toplanmasını kolaylaştırır.

    Merak uyandırıcı materyaller kullanın

    Öğrencinin kendisini konuya vermesinde, ona karşı merak duymasının ayrı bir önemi vardır. Konuya merak uyandırmada en önemli unsurlardan birisi de dersle ilgili farklı, ilgi çekici materyaller kullanılmasıdır. Gerçekle merak, dikkati toplamayı sağlayan itici güçtür. Bir şey ancak merak edildiği oranda öğrenilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışmada duyu organlarını fazlaca kullanın

    Öğrencinin derse ne kadar katılımı sağlanır, ne kadar becerilerini kullanma fırsatı verilirse, konsantrasyonları o kadar artar. Çalışma sırasında okuma, yazma, anlatma, uygulama vb. gibi değişik etkinliklere yer vererek öğrencilerin dikkatini dağılmasını önleyebiliriz.

    Dinlenerek çalışın

    Yorulma arttıkça konsantrasyon bozukluğu daha çok görülür. Dışsal hiçbir etken olmasa da kişi konsantre olmakta ve çalışılan materyali algılamakta güçlük çeker. Etkinlikler arasında birkaç dakika geçişler yaparak çalışmak anlama verimini artırır.

    Küçük aralar verin

    Bir öğrencinin dersle ilgili dikkatinin en canlı olduğu zaman, ders başladıktan sonra ilk 20 dakikadır. Bu süreden sonra öğrencide dikkat dağılma ya da konsantrasyon bozukluğu belirtileri görülebilir. Ancak her 20 dakika sonunda 10 - 15 dakikalık bir süre derse ara vermek, ders çalışmada kopukluğa yol açabileceği için uygun olmaz. Bunu yerine, 1 - 2 dakikalık dikkat toplama egzersizleri yapılabilir. Örneğin; ders anlatırken belirli bir ara verme, ayağa kalkıp birkaç adım atılacak sınıfın içerinde egzersizler yapılabilir. Ders çalışırken 1 - 2 dakika ara vermek ve bu egzersizleri yapmak zihni dinlendirir ve dikkatin yeniden toplanmasına katkıda bulunur. Bu egzersizlerden hemen sonra ders anlatmaya geri dönebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Farklı teknikler uygulayın

    Uzun süreli olarak, tek düze biçimde sürdürülen bir çalışma, öğrencinin kendisini konuya vermesini güçleştirir ve onda çalışmaya ve konuya karşı genel isteksizlik yaratır. Oysa, dersin değişik teknikler uygulanarak yapılması, dikkatin dağılmasını önler, anlama ve kavramayı kolaylaştırır. Bu nedenle, ders yaparken olabildiğince çeşitli çalışma teknikleri (okuma, yazma, anlatma, drama, canlandırma, deney yapma vb.) kullanılmalıdır.

    Eğlenceli ders işleme sürecine katkı sağlayan yöntem ve teknikler

    • Soru-yanıt,
    • Problem çözme,
    • Grup tartışması,
    • Beyin fırtınası,
    • Altı şapkalı düşünme,
    • Görüş geliştirme,
    • Yaratıcı drama, gösteri,
    • Buluş yoluyla öğrenme,
    • Araştırma-inceleme yoluyla öğrenme,
    • Panel,
    • Simülasyon,
    • Grup çalışmaları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söylediklerinizi tekrarlatın

    Çocuğa çeşitli yönergeler vererek, aynı yönergeleri tekrarlamasını istemek de işitsel dikkat açısından etkili bir uygulamadır. Oyunlaştırarak ve eğlencesini ön plana çıkararak, ikili, üçlü, dörtlü yönergeler verilmeli ve çocuktan bu yönergeleri tekrarlaması istenmelidir. Hatta bu yönergelerin gerektirdiği faaliyetleri yapması istenmelidir. Örneğin, “Şimdi senden, bu kitabı alıp kendi odana koymanı, odandaki kırmızı renkli kalemi alıp bana getirmeni istiyorum.” gibi.

    Öğrencinin kendine güven duymasını sağlayın

    Öğrencinin yaptığı çalışmaya kendini vermesi, her şeyden önce o işin üstesinden geleceği konusunda kendine güvenmesini gerektirir. Yetersizlik duyguları içindeki bir öğrencinin, başarı sağlamak için, dikkatli bir çalışma ortamı içinde bulunması güçtür.

    Öğrenmenin temeli, dikkatin konu üstüne toplanmasına dayandığına göre; konuya kendini vererek öğrenen kişi, kendisine karşı bir öz saygı duygusu da geliştirmiş olacaktır.

    Genellikle, bir işi başarma yolunda kendine güvenen bir kimsenin, bu işin gerektirdiği dikkate de sahip olduğu kabul edilmektedir.

    Dersle ilgili farklı materyaller kullanın

    Konuyla ilgili bulmaca çözmek, çeşitli elektronik materyallerle dersi zenginleştirmek ve zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow