Haşimato hastalığı beslenmeyle düzelir mi?
Haşimato hastalığı, bağışıklık hücrelerinin tiroid bezine saldırması ile ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Bu durum yıllar içinde troid bezinde inflamasyonla birlikte hasara ve hipotroidi olarak adlandırılan, troid bezinden yeterince hormon salınamamasına neden olur. Haşimato hastaları dönem dönem hipertroidi (troid bezinin hızlı çalışması) durumu da yaşayabilmektedir.
Genel olarak belirtiler şu şekildedir; yorgunluk, halsizlik, kilo alımı, kabızlık, üşüme, kuru cilt, unutkanlık, konsantrasyon bozuklukları, depresif hal, kas ağrıları ve egzersizde isteksizliktir.
Tanısı nasıl konur?
Tanı için kanda TSH, T3 ve T4 hormonlarına; anti-TPO ve anti-TG antikor düzeylerine bakılır. Tiroidin yapısı ve büyüklüğü için ultrason testi yapılır. Asıl ayırıcı tanı, kanda anti-TPO ve anti-TG antikorlarının yükselmesidir. Beslenme Uzmanı Diyetisyen Yasemin Bekmezci, Haşimato hastalığı hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizin için anlattı.
Haşimato hastalığının sebepleri nelerdir?
Haşimato hastalığının oluşumunda pek çok nedenden bahsedilmektedir. Ancak son çalışmalar, pek çok hastalıkta olduğu gibi Haşimato hastalığında da kök sorunun bağırsak hasarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kötü beslenme, kronik stres, enfeksiyonlar, ilaçlar, çevresel kirleticiler, besin eksiklikleri sonucunda bağırsak florasıyla birlikte bağırsaktaki bütünlüğün bozulması, zamanla otoimmün hastalıklara neden olmaktadır. Kişinin genetik yapısına göre de bu otoimmün hastalıklar şekillenmektedir.
Tedavisi nasıl yapılır?
Bütün otoimmün hastalıklarda olduğu gibi Haşimato hastalığında da tedaviye bağırsakları düzeltmekle başlamak gerekmektedir. Bağırsak terapisinde beslenme en önemli adımlardan biridir. Bu noktada, kişiye özel, eliminasyon diyeti olarak bahsedilen özel bir beslenme programı uygulanır.
Programda özellikle inflamasyona sebep olan gıdalar (gluten, süt ve ürünleri gibi) belli bir süre beslenmeden çıkarılır, bağırsak duvarını iyileştirici besinler (et-kemik suları, rengarenk sebzeler, fermente gıdalar, prebiyotikler gibi) eklenir, kişinin eksik olan vitamin ve mineralleri yerine koyulur ve bağırsak florası düzeltilerek takip yapılır.
Beslenmeyle birlikte bağırsakların bozulmasına sebep olan diğer riskler de mutlaka göz önünde bulundurularak bütünsel bir bakış açısıyla tedavi gerçekleştirilmelidir. Bu programın, fonksiyonel tıp alanında eğitim almış doktor ve diyetisyen işbirliği ile yürütülmesi çok önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DEPRESYON TEDAVİSİNDE UMUT IŞIĞI OLDU! Mutsuz hissetme, uyku sorunları, konsantrasyon eksikliği! Yüzde 58 başarı gösterdi
APANDİSİT NEDİR? Apandisit nerede olur? İşte apandisit belirtileri!
Gripten kış boyu korunmanın yöntemi! Ekim - kasım ayında...
Meme kanserinin en büyük nedeni! Özellikle bu yaş aralığında...
Bu belirtiler varsa dikkat! Uzman uyardı: "Kalıcı panik bozukluğu meydana gelebilir..."